SAN – PROVOCAREA UNUI RAU !

Cred ca pot spune fara rezerve ca am umblat pe ceva rauri in ultimii ani: Vah, Bela, Kupa, Kupicka, Valtava, Soca, Idriscka, Tolminka,Sava Bohinca, Serio, Adda, etc… Nici unul,… dar absolut nici unul, nu se compara cu raul San ! Poate doar Colorado (la debit),… desi ala are alt specific !
E greu de spus in cuvinte ce simti prima oara cand esti nevoit sa dai piept cu apa Sanului, care nu are nevoie sa fie umflata de ploi ca sa-ti arate grandoarea si forta ei colosala !

Intr-un peisaj rupt parca din visele erotice despre Kamceatcka si Alaska, cu taimenii si somonii lor salbatici, o apa de munte care aduna 100, pe alocuri 150 m latime din mal in mal, cu meandre, cu insule, cu brate ce formeaza o delta montana veritabila, si curenti puternici alternand cu linuri misterioase, te intreaba: Te incumeti ? ? ? … Ai curaj sa gusti din Paradis ? ? ? ! ! !

Si tocmai cand iti spui in gand ca de-ar fi sa mori acolo si tot esti gata sa platesti tributul, trei caprioare ti-o iau inainte si se avanta sa treaca inot, pe langa tine, aratandu-ti ca Sanul,… nu e de neinvins !
Mai jos de noi, la vale oleaca, o vidra, nestiind ca e vazuta, se joaca, facand “pluta pe spate”… Probabil se simte in siguranta la adapostul cetii groase care se ridica de pe rau, in miezul zilei !

Sau poate asa se simte ea de obicei in siguranta pe acolo, ca orice vietate din zona, pentru ca oamenii pe care i-a vazut la viata ei sunt… normali, cu respect pentru natura si frumos… Braconaj ?… Ce-i ala braconaj ? Mizerie si peturi ? Ce-s alea ? Niste termeni SF din povesti urate despre alte lumi !


Cam astea sunt primele imagini cu care am ramas in suflet la contactul cu raul San ! Am ajuns acolo se pare intr-o perioada mai nepropice pescuitului, dupa serii repetate de ploi care au dublat debitul raului facandu-l nepracticabil pe mai toata lungimea lui ! Sanul insa are reserve ! Pentru patimasi inraiti, pentru bolnavi de natura si flyfishing, el isi pastreaza vesnic limpede si primitor sectorul “Pool nr. 1”, poate cel mai salbatic, cel mai frumos dar cu siguranta cel mai greu sector dar si cel mai cu trofee ,…

Un lucru e cert : San-ul… are, dar nu da nimic pe gratis ! E un rau viu, cu o gramada de biotopuri amestecate; E uimitor cum pe maluri diferite, zboara muste diferite, fara sa se amestece…
Colo in malul dinspre padure, o excelenta zona scoala de “uscata”, pe o distanta de maxim 15 m de la mal, niste gigantice Danica, te aduc la umilinta pentru ca tu n-ai la tine carlige asa de mari, nici daca ai vrea sa-ti legi pe loc, iar pastravii sunt superselectivi … cred si eu ! o Danica de’aia ii satura cat un pescut ! Spre insule si printre ele, niste mayflyuri mici, galbene si crem, sunt culese in plin curent de lipani intunecati, tot selectiv, in timp ce CDCul tau galben-crem, singurul la culoare, e facut varza de apa involburata ! In timpul asta, pe malul opus, zboara niste sedgeuri mari, brown spre gri, sau brown cu gri, sau numa’ gri, din alea de care mai ai prin cutie doar sporadic din vremurile de incepator in flytying.
Nici cu nimfe nu-i mai lesne, desi la capitolul asta parca le-am potrivit mai bine; Una peste alta, cu exceptia a vreo doi ghizi prezenti pe acolo cu clienti bazati, care stiau exact unde si mai ales aveau exact ce trebe, as zice ca ne-am descurcat mai bine decat restul celor prezenti pe apa,… capturi destule, trofee mai rarute,…motivatie la greu !A fost extraordinar ! … dar am muncit din greu pentru fiecare peste prins ! Ma jur ca am dat din noi tot ce-am putut, ca ne-am autodepasit! Iar apa, San-ul, te obliga sa nu te lasi pagubas ! Cu ce-am ramas ? Cu imagini superbe despre un colt de rai, si cu un set de invataminte “TABU”, pentru viitor:
1- Never, dar never, sa nu te duci pe San sau pe un rau de talia lui nepregatit cu muste din greu de toate soiurile, de la uscate la nimfe si streamere sau soricei de lostrita, mari, medii mici, colorate, sure, cu spot sau natur, usoare, grele, foarte grele… orice, oricate !
2- Never, dar never, sa nu te duci pe San sau pe un rau de talia lui, fara trusa de flytying cuprinzand toate dubbingurile din lume, CDCurile si mai ales bile de tungsten de toate marimile de la 4,5 mm in jos.
3- Never, dar never, sa nu te duci pe San sau pe un rau de talia lui cu echipament incomplet incluzand set complet de haine de rezerva si prosoape, pentru ca nu stii cand, nu stii cum, dar poti fi aproape sigur ca vei face baie… si da ! e bine s-a stii sa inoti, pentru ca, sa inoti 50 m prin curent la vale, fara sa-ti fi dorit asta, cu batu’n mana… face parte din scenariu, acum o stie bine si Dan, o stiu si eu … Iar wadersii si ghetele,… e bine sa fie de calitate buna, cu centura, cu tot dichisul, trust me !
Pe scurt:
Pe o vreme potrivnica si pe o apa mai mult umflata decat prietenoasa, am prins oricum, de cateva ori mai bine ca in Romania, San-ul insa, … are si poate mult mai mult !
Am fost ca niste copii fata in fata cu un tort urias, din care am reusit sa gustam doar frisca furata de pe margini cu degetele si doar putina,… putina crema !
Dar am invatat multe,…multe ! mai ales din cele… nescrise nicaieri ! …
Intorsi acasa, pe langa amintiri, ne roade un singur gand:
Sa ne intoarcem acolo, cat mai curand !
Cand ne intoarcem pe San, Dane ?
Pentru ca trebe sa ne intoarcem, nu-i asa ? Mai e atata tort acolo !…

Miky San

This entry was posted in Articole. Bookmark the permalink.