Sunt probleme:
1. Criteriul altitudine e temporar.
Art. 5.
(1) Criteriile de selectare și listele cu sectoarele de excludere și de restricție pe cursurile de apă definite la art. 2 (3) și art. 3 (4)
se actualizeză pe bază de studii de fundamentare.
(4) Criteriile de selectare și listele prevăzute la art. 2 și art. 3
se modifică odată cu avizarea studiilor de fundamentare.
(6) Prevederile art. 2 și art. 3
sunt aplicabile pānă la data la care pentru sectoarele de cursuri de apă vizate, sunt elaborate studii de fundamentare avizate īn condițiile stabilite īn actul normativ precizat la alin. (3).
Deci toata chestia e clar temporara, studiile alea de fundamentare pot modifica tot. Iar daca studiile alea le face cine trebe...
2. Limita de 1500 de metri e cam inutila. Un pic mai sus de 1500 de metri incepe golul alpin. Acolo e zona e de izvoare, firicele de apa, practic nu e interesanta nici pentru MHC uri nici pentru pescari. Dar sa zicem ca e bine ca exista interdictia aia.
3. 800 de metri e prea mult.
Exemplu 1: pe Porumbacu captarea MHC-ului e la 965 de metri iar deversarea e la 642. Conform noilor reglementari daca o faceau la 799 de metri era ok...adica un pic mai jos de cariera pentru cei care stiti zona. Pe langa asta, daca faceau captarea la 799 de metri, probabil faceau si deversarea mai jos ca sa aiba cadere, adica footeau si mai tare zona care ne doare pe noi....care e intre aprox 400 si 1000 si ceva de metri....
Exemplul 2: Lapusnic
La podul peste afluent (zona cu galbiori

) altitudinea e de vreo 1200 de metri. Moama ce merge un baraj acolo...vezi mai jos.
4. Un baraj poate fi construit intre 800 si 1500 de metri cu scopul de a asigura siguranta oamenilor, cica masura de preventie a viiturilor. Si ca scop secundar, apa e un pic trasa pe teava mai jos de baraj...zic si eu.