Author Topic: Si totusi... cu ce incepem ?  (Read 68574 times)

miky

 • Global Moderator
 • Adult
 • *****
 • Posts: 2152
 • Karma: +32/-17
 • Īnparatu'
Si totusi... cu ce incepem ?
« on: January 24, 2012, 10:10:32 AM »
am vazut ca toata lumea vrea sa discute cu aplomb subiectul cel mai deficitare si anume paza ! As putea spune ca am citit chiar si unele idei bune, dar... de luat in seama pentru viitor, adica pentru cand om fi noi cu felia noastra !
Am deschis topic nou, sa nu stric discutia despre paza, insa, ... fara a dori sa va stopez initiativa totusi trebe sa luam lucrurile intr-o ordine.
Am vazut ca la paza, ati vorbit de 3 echipe de cate 2 paznici, cu 4X4, cu mijloace de autoaparare, si cu tot felul de dotari.
Io-s de acord si cu grenade defensive daca e nevoie, insa...
momentan, adica astazi mai precis, se va discuta bugetul in comitetul filialei actuale (care inca include si vanatorii si pescarii)
Acest buget trebuie facut, indiferent ca ulterior se va face separarea de care vorbeam !
Pana acum, am reusit prin cateva semnale, sa-i convingem ca anul asta bugetul filialei actuale sa fie facut astfel:
Un buget pentru vanatori, un buget pentru pescari, suma lor = bugetul filialei Ajvps Sibiu
Mai departe:
Acest buget, are niste puncte sensibile, intre care unul din ele este quantumul pe care noua filiala de pescari il va da la asociatia judeteana !
Al doilea aspect este ca el trebe intocmit plecand de la situatia existenta !
Inainte de a face orice aprecieri, niste lucruri trebe sa fie clare:
1 - in 2012 cotizatia trebe sa ramana constanta ca si in 2011, pentru ca pana nu avem argumente clare pentru ce trebe sa o marim, nu avem de ce sa facem acest lucru ! In plus marirea cotizatiei fara justificare, ar avea un impact negativ, ceea ce nu dorim ! Deci bugetul trebe construit anul asta oarecum pe valoarea incasarilor din 2011 pentru pescari !
2 - masini ... eventual 4x4 ... care masini ? Ajvps sibiu, are doua masini mari si late:
- una cu sofer, care deserveste vanatorii si cheltuielile cu acea masina le suporta vanatorii (au prins-o deja in bugetul lor)
- masina secretarului, adica Alex, care deserveste si pescarii, si vanatorii (mai putin poate de acum incolo) si asociatia in ansamblu !
- alte masini nu are filiala, si suntem utopici ca va cumpara !
Deci daca ne referim la masini, putem doar spera la paznici care sa-si puna masina la dispozitie, cum fac tximetristii, la care sa le decontam carburantul, eventual ceva reparatii ...
3 - paznici
in momentul de fata pe statul de plata sunt 5 paznici
aici cred ca putem sa ne propunem 6 paznici, care sa faca 3 echpe (si eu sunt de acord ca 1 singur paznic in patrula e egal cu zero)
tot aici cred ca putem sa ne impunem, testarea paznicilor actuali si inlocuirea lor cu altii mai motivati !
In privinta motivarii lor... trebe sa ne gandim serios !
In orice caz, in toate variantele cheltuielile cu paza vor creste !
4 - ar trebui in zilele urmatoare sa mergem careva (de preferinta daca este cineva care sa aiba intrare la prefectura sau jandarmerie) sa ne interesam ce posibilitatile legale de a colabora constant cu acestia !
5 - tot zilele astea ar trebui sa cautam si sa discutam cu o firma de paza, sa vedem ce ar insemna !

Adica inainte de a ne face noi niste planuri si iluzii, ar trebui sa culegem niste informatii, fara de care, ramane totul poezie !

6 - cred ca e de maxima importanta si utilitate sa infiintam cat mai repede un site al filialei de pescari Sibiu !
Acolo trebe sa incepem sa spunem transparent ce vrem sa facem, din ce surse, si cu cine !
Tot acolo trebe sa facem un forum, sau o posibilitate de contact cu pescarii, unde sa poata veni:
- cu sugestii si propuneri
- semnalarea actelor de braconaj
- orice alte probleme
Presedinte autorevalidat ! Referendum nenecesar !

elias

 • Guest
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #1 on: January 24, 2012, 12:31:43 PM »
Inteleg ca vreti sa mergeti in continuare pe solutia cu paznicii.Adica acestia sa ramana angajatii filialei,echipe de cate doi,cu masina proprie.Intreb acum,pot face ei ceva din punct de vedere legal sau doar se plimba pe apa in speranta ca vor speria pe cineva?Nu intelege gresit,dar nu a-si vrea sa-i platim degeaba si ei sa fie doar frica copiilor si batranilor de pe balta.Nu de alta,dar cand se vor intalni cu niste hatzari,ce le vor spune?
"-Aveti grija ca nu-i voie?"Intelegi ce vreau sa zic.Cand isi vor da seama ca ei nu pot da nici macar o amenda nu-i va mai baga nimeni in seama.Probabil singurul lucru care-l vor putea face e sa sune la centru,acolo seful de paza sa solicite jandarmii pentru un control si pana se mobilizeaza lumea nu mai gasesti pe nimeni.Deci dupa mine,sa angajam 6 oameni sa dea doar telefon e aiurea.Partea cu telefonia o poate face orice pescar care vede ceva nelegal.
Aminteam mai demult de asa numitii rangeri.Nu stiam exact daca ei pot aplica sau nu sanctiuni,pentru ca in cazul in care o puteau face,atunci merita sa platim cursul catorva baieti si apoi sa ne gospodarim singuri.In ideea asta am incercat sa dau mai multe telefoane astazi,dar din pacate nu am aflat prea multe.De la "Parcul National Calimani"mi-i s-a comunicat printr-un domn foarte amabil ca doar rangerii ce au terminat silvicultura,prin imputernicirea RNP pot aplica sanctiuni.Ceilalti nu.Din pacate aici nici chiar eu care am facut ceva silvicultura nu stiu daca a-si avea ce face pentru ca nu stiu daca RNP mi-ar da asa ceva,adica sa sanctionez braconierii de pe apa,e cam aiurea.Apoi am sunat la Galati la filiala Ajvps de acolo, care functioneaza cu rangeri voluntari pentru paza.Adica ceva de genul alor nostrii.Mi-i s-a spus ca acestia nu au drept de a aplica amenzi,decat in prezenta jandarmeriei,Politiei,etc.Oricum,ce vreau sa zic e faptul ca in ambele cazuri mi-i s-a sugerat si ideea unei firme de paza.Bine,celor de la Galati nu le-am zis exact cine sunt si ce vrem sa facem.Asa ca oricum o sucim si o invartim tot cam acolo ajungem.

Adrian Sb

 • AGVPSEI
 • Egg
 • *
 • Posts: 44
 • Karma: +0/-0
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #2 on: January 24, 2012, 12:48:54 PM »
1. Referitor la pagina Web:
Domeniul apsibiu.ro este disponibil si se poate cumpara pe viata cu 25,9 Euro+15 Euro gazduirea la www.clausweb.ro. (Eu am acolo paginile web de 7 ani si sunt multumit).
Daca sunteti de acord cu numele il putem insarcina pe Alex sa il cumpere.
Daca nu se ofera nimeni mai priceput dintre tinerii pescari, pot face eu pagina, la nivel de amator, si sa dam drumul la noul forum.

2. Referitor la paznici, eu cred ca daca se face treaba, sunt suficiente doua echipe, sa ramana fonduri pentru contract de paza cu jandarmeria. (daca acestia accepta). Daca nu sunt rezultate in 2 luni se poate suplimenta ulterior cu inca o echipa.

Adrian Sb

 • AGVPSEI
 • Egg
 • *
 • Posts: 44
 • Karma: +0/-0
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #3 on: January 24, 2012, 12:54:48 PM »
3. Referitor la Rangeri, cred ca asta va fi solutia. Daca si ale asociatii folosesc rangeri, trebuie facuta presiune pentru modificarea legislatiei, sa se permita si rangerilor din pescuit sa dea amenzi. De ce doar celor din silvicultura. Sa nu uitam ca este an electoral si in goana lor dupa voturile masei de pescari, vom reusi mai usor sa schimbam legislatia.

miky

 • Global Moderator
 • Adult
 • *****
 • Posts: 2152
 • Karma: +32/-17
 • Īnparatu'
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #4 on: January 24, 2012, 12:58:40 PM »
Inteleg ca vreti sa mergeti in continuare pe solutia cu paznicii...
Nu !
De aici NU trebe inteles ca vrem sa mergem pe solutia cu paznicii !
De aici trebe inteles ca pornim la drum cu situatia existenta, si ca de fapt noi inca n-am castigat toate bataliile cu Ajvps !
Deci pe statul de plata al Ajvps Sibiu, exista acei paznici, ei exista si fizic, numa' ca nu-si fac treaba !
Indiferent  ca ne place sau nu, pana nu suntem filiala si prindem oleaca de muschi in fata celor de la Ajvps, acestia vor ramane pe statul de plata al Ajvps (mai precis pana cel putin la 1 aprilie 2012 )
Trebe inteles ca noi am facut doar un pas mic, obtinand acordul separarii, insa... convulsii vor mai fi, si acestea nu vor putea fi rezolvate peste noapte decat cand vom avea cadrul necesar ! Ajvpsul avea totusi oamenii sai pe care-i tine in brate... Nu va fi usor sa-i inlocuiesti, si oricum asta nu se va putea intampla peste noapte, ca mergem noi acolo si zicem sa-i schimbe !
Trebe inteles ca mai avem inca clipe grele de infruntat,... si ca vrand nevrand, astea vor lua si un pic de timp... cat de putin, urmeaza sa vedem, depinde si de cat de stapani pe pozitia noastra ne putem mentine !
adica putem fi optimisti, dar trebe sa ne pastram si rationali ! Aici nu incepem un lucru de la zero (ceea ce ar fi mult mai simplu) ci trebe sa daramam niste ziduri vechi, dar care inca opun rezistenta, inainte de a construi ceva nou !
Cu alte cuvinte, eu cred ca de acum incolo vom mai intampina rezistenta din partea sistemului, indiferent de acordul pe care ni l-au dat ! Ganditi-va numa' la ce trebuie sa renunte de nevoie, si cat de bine le cade acest lucru !
« Last Edit: January 24, 2012, 03:54:26 PM by miky »
Presedinte autorevalidat ! Referendum nenecesar !

elias

 • Guest
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #5 on: January 24, 2012, 01:35:00 PM »
No Miky, pana-n aprilie nu mai e asa mult.Cred ca pescarii mai suporta pana atunci sa-i plateasca degeaba.Chiar daca unii au impresia ca porcu'se-ngrasa in ajun
Intre timp am putut sa iau legatura si cu Politia Comunitara,din pacate nu actioneaza decat pe raza localitatilor.Nu inteleg de ce nu o fac si altundeva daca in legislatia de pe site-ul lor apare si :"-O.U.G nr. 195/2005 protecţia mediului".In fine,asta e.
Adi,intr-adevar solutia rangerilor ar fi cea mai eleganta cu putinta.Pe site-ul lor scrie ca :" El raspunde de aplicarea legilor si regulamentelor in ariile protejate"dar e destul de confuza ideea.In orice caz merita mers pe ideea asta cu aplicabilitatea sanctiunilor si de catre acestia.Ma gandesc daca RNP poate imputernici un ranger cu studii de silvicultura sa aplice sanctiuni,poate putem cere si ANPA-ului sa acorde si ea aceasta imputernicire unor rangeri cu sau fara studii de specialitate din cadrul unor filiale.

Tavi

 • Administrator
 • Adult
 • *******
 • Posts: 5088
 • Karma: +70/-10
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #6 on: January 24, 2012, 01:49:19 PM »
"(1) Pe lāngă organele de urmărire penală, sunt competente să constate infracţiunile prevăzute la art. 64 şi 65 şi persoanele cu drept de inspecţie şi control din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, Gărzii Naţionale de Mediu şi din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei «Delta Dunării».
(2) Organele prevăzute la alin. (1) au obligaţiile organelor de constatare a infracţiunilor, prevăzute de Codul de procedură penală.
3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 58-63 se face de catre personalul prevazut la alin.(1), de catre ofiterii si agentii Politiei Romane si Politiei de Frontiera Romane, ofiterii si subofiterii Jandarmeriei Romane , precum si de catre personalul silvic din cadrul Regiei Nationale a Padurilor. "

Tavi

 • Administrator
 • Adult
 • *******
 • Posts: 5088
 • Karma: +70/-10
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #7 on: January 24, 2012, 01:55:08 PM »
Pe romaneste: doar angajatii Romsilva au voie sa constate contraventii si sa aplice sanctiunile aferente tot contraventiilor! Eu nu stiu ce e aia ranger dar nu poate face nimic in plus comparativ cu un paznic atata timp cat nu este angajat RNP.
Iar daca este angajat RNP va lucra pentru RNP nu pentru asociatiile de pescari.
Pentru infractiuni organele de urmarire penala, jandarmi, Politia Romana - NU Politia Comunitara care e in subordinea Primariilor - normal ca actioneaza doar pe raza de competenta a acestora - si inspectorii ANPA, Garda de Mediu si Rezervatia Biosferei.


 


elias

 • Guest
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #8 on: January 24, 2012, 02:07:31 PM »
Am spus eu altceva?Intrebam doar daca nu putem cere,tot asa pe romaneste,si ANPA-ului sa acorde si ea ca si RNP-ul,o imputernicire rangerilor angajati de o filiala.Adica sa poata aplica si aia sanctiuni.
Ce-mi place e faptul ca nu te dezminti...nu vi cu nici o propunere,dar de fiecare data stii sa duci discutia tot spre paznici cu tot ce inseamna asta...intelegi la ce ma refer,nu?.Oare de ce nu ma mira asta deloc?Ok,se pare ca treaba e dinainte stabilita.Timpul ne va spune daca am avut sau nu dreptate.

elias

 • Guest
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #9 on: January 24, 2012, 02:20:24 PM »
ps:Pana una alta Tavi pescarii stiu ca Alex si paznicii lui nu si-a facut treaba bine.Si tot ei se intreaba de ce la sedinta din decembrie tu ai tacut, cand in rest esti foarte critic dealtfel.

flydb

 • Musca 13
 • Adult
 • *****
 • Posts: 703
 • Karma: +4/-2
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #10 on: January 24, 2012, 02:24:02 PM »
Am spus eu altceva?Intrebam doar daca nu putem cere,tot asa pe romaneste,si ANPA-ului sa acorde si ea ca si RNP-ul,o imputernicire rangerilor angajati de o filiala.Adica sa poata aplica si aia sanctiuni.
Ce-mi place e faptul ca nu te dezminti...nu vi cu nici o propunere,dar de fiecare data stii sa duci discutia tot spre paznici cu tot ce inseamna asta...intelegi la ce ma refer,nu?.Oare de ce nu ma mira asta deloc?Ok,se pare ca treaba e dinainte stabilita.Timpul ne va spune daca am avut sau nu dreptate.

Nu ANPA a acordat RNP-ului dreptul sa constate si sa sanctioneze contraventiile, ci Parlamentul Romaniei , prin lege.
Din cate cunosc, in anul 2011 a existat si o propunere legislativa prin care se cerea ca si personalul specializat al asociatiilor de pescari sa faca acelasi lucru, dar MAI a dat aviz negativ si totul a picat.

Tavi

 • Administrator
 • Adult
 • *******
 • Posts: 5088
 • Karma: +70/-10
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #11 on: January 24, 2012, 02:40:45 PM »
Am spus eu altceva?Intrebam doar daca nu putem cere,tot asa pe romaneste,si ANPA-ului sa acorde si ea ca si RNP-ul,o imputernicire rangerilor angajati de o filiala.Adica sa poata aplica si aia sanctiuni.

Ilie, personalul imputernicit sa aplice sanctiuni este stabilit prin lege. Legea se voteaza in parlament si este promulgata de presedinte. Degeaba ceri ANPA sa dea astfel de imputerniciri ca nu are aceasta competenta, trebuie modificata legea. Eventual un Ordin de Ministru sau OUG.
Eu doar v-am citat si explicat ce spune legea pentru a nu va mai pierde vremea voi, inclusiv tu, propunand solutii inaplicabile din cauza legislatiei existente.
Ce-mi place e faptul ca nu te dezminti...nu vi cu nici o propunere,dar de fiecare data stii sa duci discutia tot spre paznici cu tot ce inseamna asta...intelegi la ce ma refer,nu?.Oare de ce nu ma mira asta deloc?Ok,se pare ca treaba e dinainte stabilita.Timpul ne va spune daca am avut sau nu dreptate.
Nu am venit cu o propunere deocamdata, am deschis un topic pentru veni altii cu propuneri si a le discuta.
Nu inteleg deloc la ce te referi. Daca dau citat din lege inseamna ca duc discutia spre paznici? N-am zis nimic de paznici pe acest topic !  :o
Care treaba e stabilita? Stabilita de catre cine?
Ai avut dreptate cand ai spus ce anume?
Spune clar ce ai de spus


 
 

Tavi

 • Administrator
 • Adult
 • *******
 • Posts: 5088
 • Karma: +70/-10
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #12 on: January 24, 2012, 02:42:55 PM »
ps:Pana una alta Tavi pescarii stiu ca Alex si paznicii lui nu si-a facut treaba bine.Si tot ei se intreaba de ce la sedinta din decembrie tu ai tacut, cand in rest esti foarte critic dealtfel.

Pana una la sedinta din decembrie nu am tacut. Am vorbit si facut cate ceva. Stii ce anume?


nickysibiu

 • Emerger
 • ****
 • Posts: 252
 • Karma: +0/-0
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #13 on: January 24, 2012, 05:06:30 PM »
acuma am fost la jandarmerie  cunosc pe cineva acolo  cred ca se poatesa reluam contractul cu ei dar cel mai bine ar fii sau sa vina in 10 cu noi  sau miky  ady sau oricare sa mergem dimineata de la 8-la 16 si sa ne documentam care ar fi solutiile de colaborare

nickysibiu

 • Emerger
 • ****
 • Posts: 252
 • Karma: +0/-0
Re: Si totusi... cu ce incepem ?
« Reply #14 on: January 24, 2012, 05:11:36 PM »
am vorbit si cu o firma de paza ,,romguard consulting,,  miine imi aduce o oferta de a lor

 

?>