Io asa gandesc : nu fac nic pt ff romanesc, fac pt curu'propriu, sa aiba si joarda mea ce pescui sanatos
.
Eheee...
Ce zici tu aici, seamana cu primele noastre cuvinte de cand ne-am nascut
Cuvant inainte (http://musca13.ro/home/):
"Si vom incerca sa facem acesti pasi, nu din altruism, nu din bravura, ci din egoism! Pentru ca noi, … ne gandim in primul rand la noi! Noi, vrem sa ne simtim bine pe malul apei, noi vrem sa ne placa si sa ne traga pestele (nu puieti de o vara), si tot noi, vrem sa ne bucuram de o natura vie si curata, sa fie … ca odinioara pe Balea!"Ma ! Iar v-ati incins ...
Ca sa poti face ceva durabil, trebuie indeplinite o gramada de conditii, si chiar si asa, ... exista o ordine a prioritatilor !
Voi vorbiti de cadrul legal ; De acord, doar ca eu zic ca nu e suficient !
Trebuie vointa politica, trebuie ca apele naturale, pestii, pescuitul recreativ, sportiv, turistic, etc,... sa intre in sfera de interes economic a politicilor guvernamentale ! si cand spun economic ma refer la un interes care ar trebui sa devina real, sub aspect economic !
Pentru ca exista de pilda si partea ecologica de protectia mediului si bla bla, care teoretic intra in sfera politicilor guvernamentale, dar e un interes de fatada, nu real, pentru ca protectia mediului nu e aducatoare de bani ci consumatoare de fonduri ! Plus ca de multe ori sta in calea multor interese economice, si este prea usor data la o parte de cei interesati
Degeaba vrem noi cadru real, pana institutii ca ANPA, Apele Romane, Garda de Mediu, Ministerul Mediului, RNP, AJVPS, si etc si etc, adica toti cei care au in patrimoniu apele sau cei care au atributii in conservarea acestora, ori isi dau avizele pentru constructiile aberante de genul celor cu microcentralele, ori nu au nimic de zis la adresa abuzurilor si pagubelor provocate de acestea si nu numai, ci si la adresa pagubelor produse de multimea de balastiere care au aparut direct in albii, ca ciupercile dupa ploaie, de cand cele mai mari fonduri si investitii se vehiculeaza in domeniul energiei si infrastructurii de drumuri
Tacerea si acordul tuturor acestor institutii la dezastrul care se petrece ne arata ca apele naturale si pestii sau pescuitul recreativ/sportiv nu valoreaza 1 ban pentru cei care ar trebui sa le poarte grija ! Tocmai de aceea nici nu au interesul sa se consume pentru crearea unui cadru legal ! Si de fapt pentru ce mai e necesar asemenea cadru ? pentru ce mai ramane? pai ce-o sa mai ramana ?
trecand peste asta, sa revenim la cadrul legal:
Cadrul legal actual:
1- nu reglementeaza sanctiunile pentru toate tipurile de infractiuni si braconaj
2- ingreuneaza pana la inexistenta problematica pazei: politia (acolo unde aceasta percuteaza, si nu e mana in mana cu infractorul) impreuna cu inspectorul ANPA pe care nu ai de unde sa-l iei, si impreuna cu Asociatia, sau reclamantul,... face practic imposibil "flagrantul"
3 - nu reglementeaza corect conditiile de administrare astfel incat sa ofere dreptul celui care administreaza o apa, sa o faca pe principii economice - Nu poti investi/cheltui in amenajarea si intretinerea unei ape fara sa ai posibilitatea de a-ti recupera cheltuielile legal
4 - proasta cum e legea nu se aplica! Nu mai exista frica cetateanului fata de lege ! Mai mult exista tendinta de incalcare a legii justificata prin pretextul dizidentei si al libertatii democratice de a nu fi de acord, multi considerandu-se indreptatiti sa imbrace masca unei false "opozitii", incalcarea legii find astfel justificata in mintea lor ! Ei asa "taxeaza regimul" !
In contextul asta, e cred nerealist sa gandim ca un club, sau niste cluburi mici, in fond niste minoritati de"defecti" neadaptati la societate, ar putea face ceva durabil in privinta apelor , pestilor si ff ..
singurul lucru care s-ar putea face, dar asta nu inseamna nici pe departe "putin", este cum sa salvezi, cum sa protejezi, cum sa dai o sansa unor cursuri de apa, in fata furiei vremurilor care le distrug, sa reziste pana or veni vremuri mai bune si pentru ele !
Gandind asa, totul poate deveni "fezabil":
...prin compromis cu ocolul sivic "cutare" unde gasesti aplecare si o "intrare" sensibila la offurile noastre,
...prin compromis cu Ajvpsul local, daca acolo gasesti acea aplecare sensibila si stii sa apesi pedala diplomatiei unde trebe (de fapt cazul real al Tarnavei de la Zetea-Odorhei

)
...prin compromis cu oricine e dispus sa miste un deget in aceeasi directie cu tine, sau...
... pe sest, pe tacute, ajutand apa sa supravietuiasca la adapostul dezinteresului inclusiv al braconierilor, sperand ca o considera "moarta" !
... etc !
Insa ma repet: toate solutiile sunt viabile daca le interpretam ca tendinte de supravietuire in fata vremurilor, nu solutii adevarate pe termen lung ! In lipsa vointei politice si a interesului guvernamental pentru subiectul asta, ...solutiile adevarate nu exista !
Iar ca sa apara vointa politica necesara si interesul guvernamental, trebe ori sa vina la putere alta generatie de politicieni, mai buna, ori sa se maturizeze masa critica de pescari nemultumiti, sa reuseasca sa se mobilizeze, sa se uneasca, si sa mearga la palatul Victoria si la Cotroceni, sa bea sangele imbecililor !
PS: Domnu' vice ! Stiu ca ti-era dor de postarile mele concise ! Cum vezi, ... m-am straduit !