Author Topic: Steelhead drill cu Click&Pawl  (Read 3731 times)

Varu

• Administrator
  • Adult
Steelhead drill cu Click&Pawl
« on: April 09, 2019, 02:14:32 AM »
https://www.youtube.com/watch?v=rmX6nJ6u2Kg&t=565s
  Tavi a pus videoul asta in topicul Reparatii mulinete…. Alta mi-e nedumerirea.
   Omul din film a aflat de la un veteran si apoi el insusi a verificat teoria ca daca ai mulineta fara frina steelheadul ramine in ochiul adinc si nu o ia la vale, pe considerentul ca nu simte presiune in buza si nu se sperie…
   Cum poti pune mina sau miciogul pe un peste (maricel  rapid si foarte rezistent) fara sa incerci sa-l aduci spre tine ,implicit tensionind firul?
   Daca cu mulineta cu frina buna unu mare poate lua 100 de metri de fir de vreo 2-3 ori in 15-20 de minute (presupunere) ,cit va dura sa oboseasca daca nu pui presiune pe el? 4-6-8 ore?

arbeit macht frei

Tavi

• Administrator
  • Adult
Re: Steelhead drill cu Click&Pawl
« Reply #1 on: April 09, 2019, 08:13:06 AM »
Nu o zis de speriat, o zis ca pestele incearca sa fuga pe calea cea mai usoara.
Iar in cazul in care pui prea multa frana/presiune pestele s-ar putea sa o ia la vale, ca la deal devine e prea greu. Si vorbea doar de rau.
Si nu e vorba de "fara frana" sau 0 tensiune in fir... chiar si caraitoarele click and pawl opun o tzara de rezistenta si binenteles ca pui tensiune in fir ca sa-l aduci, problema e cata pui sau de cata e nevoie de fapt.
100 de metri de 2-3 ori...
Nu stiu ce forta au steelheazii, nici somonii, dar am avut norocul sa fiu in barca cu unul si mai norocos (nu zic mai bun  :laugh:) care a prins un curcubeu de vreo 4.5 kg pe un lac. Fir mono de 0.18, bat de spin light. Drillul a fost sub 10 minute, nici vorba de 100 de metri de fir luat nici macar o singura data. Maaaaxim 10-15 metri de mers ca trenu, in rest zbateri si mici tentative de evadare stanga dreapta. Adus in minciog.
Am prins un somn de 6 kg pe rau, ala nici atat n-o fugit, e drept ca dadeam cu un textil de 10 lb.
Cred ca forta maxima pe care o poate genera un peste in apa e nici jumate din greutatea lui ridicat in aer, si aia un timp f. scurt ca oboseste. Iar despre cat poate un bat, incercati sa ridicati un pet in care tot adaugati apa cu al mai tare bat de fly si vedeti. No, ala e maximum de frana/fir pe care il duce batul, chiar mai putin, ca se adauga frecarea prin inele si rezistenta firului in apa.
Ar fi misto sa scrie pe betele de fly care e rezistenta maxima a firului, ca la spin, iar franele ar fi bine sa fie marcate pas cu pas in lb. sau kile. sa stii si tu ca iti reglezi frana la 1,2 sau 3 lb. de ex. Si ai constata pescuind ca 1 kg e prea multa frana....si s-ar duce dreac toata poezia marketingului... :laugh:

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #2 on: April 09, 2019, 08:33:46 AM »
Si inca o chestie:
mi-am luat un sage 2250, are frana numerotata frumos de la 0 la 9. Nu stiu ce inseamna numerele alea in lb. sau kile, dar daca o pun pe 1 parca e cam tare pentru pastravii de la noi si tipetul 6X.  :laugh:

Varu

• Administrator
  • Adult
« Reply #3 on: April 09, 2019, 02:07:16 PM »
https://www.youtube.com/watch?v=fZ-agmJTtFg
   Cred ca Kelly Galoup e al tau American Idol...hehehe...Aperi tot ce zice despre molinete si tehnici...
arbeit macht frei

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #4 on: April 09, 2019, 03:34:57 PM »
Nu chiar ...in nici un caz idol.
Cu unele lucruri pe care le spune sunt de acord, cu altele nu stiu.  :laugh:
De exemplu la pastrav click and pawl e suficient.

The Sovereign

• Musca 13
  • Adult
  • Paralelu'
« Reply #5 on: April 09, 2019, 03:46:43 PM »
cu pesti de astia e ntodeauna un duel psihologic !
tre sa fi perspicace... sa citesti situatia, sa te adaptezi... sa reactionezi... deh... chestii normale
cind nu ai scule tre sa cresti coaie... talent... inspiratie
cu timpul ai scule... ,  cum am io... :laugh: te ajuta ! e mai bine sa ai mai multe sau mai bune decit iti trebe dar ca pescar io zic ca e mai bine sa nu depinzi de scule ci de instincte , alea nen le ai la tine tot timpu ! cu alea te descurci nene ! bradypus !

daa... comportamentul pestelui e diferit..., diferä cum il agati... daca il speriii ... cit de mult tropai dupa el... lanseta rigida rapida sau moale... diferea... ca aia e ca si cum rasucesti cuiu in gura...
in ce directie se duce... f bine se duce la deal si atunci firu opune in apa o asa mare rezistenta ca rupe tipetu sau chiar si snuru,
brusc mentalitatea de om prost e ca nu-ti trebe cine stie ce... , ca toate is la fel, deh... strain... ala sigur stie ce zice... video... iutub...  are o grama de scule...
o laie !
e in continuare o timpenie !
cel mai bun e cel mai bun ,
asta chit ca ai frina reglata la minim pestele poa fi speriat... si cind e puternic si are viteza in el... atentie ! ferea !
frina ... minim ce inseamna ? pune , prinde ma teroristule  musca de un cintar... si traje... cit poti tu... cit te lasa inima... si vezi ce inseamna in kgf
alta... ca frina nu e doar din muineta ... is aspecte si aspecte
frina e produsa si de inele, numarul lor , snur , apa... etc... totusi e buna sa fie cea mai cea ! cea mai buna ! asai cind ai bani si nu-i tocmeala !
alta chestie e ca in apa nu e tot aia
ia incearca sa innoti tu cu ceva care te trage napoi.. vezi cum ee..... pe mal e altfel ! dar in apa e in apa... n-ai de ce sa te ti cu miinile de...

cel mai cel... cu stil... cind ai unu... faci cit mai putin posibil
Crescator/dresor de reni

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #6 on: April 09, 2019, 06:39:38 PM »
Deci, pe scurt, viata ie complexa si are multe aspecte.  :laugh:
« Last Edit: April 09, 2019, 07:49:23 PM by Tavi »

The Sovereign

• Musca 13
  • Adult
  • Paralelu'
« Reply #7 on: April 09, 2019, 08:15:05 PM »
fix ! dar cin vine faza de salmonide...va trebe atitudine  de bradypus !
un lenesh urit dar totusi simpatic care nu face mai nimic..., dar mai precis ...  nimic ... ca are doar 3 dejte ! :laugh: totusi face ndeajuns si se rezolva !

aaa... tibor abel pennn din proiect /constructie sunt fix tot alea... la aia m-am referit... materiale si calitatea e diferita
e diferit ce am zis io fata de ce zice ala ca e tot aia....  , daa... am zis acelasi lucru ... dar din alt punct de vedere si ne-am referit la altceva :laugh:
nah... precizari...  :laugh:

abel are ce are... super finisaj si frina buna buna plus ca face si tambururi mai altfel, ofera o varianta in plus fata de penn sau tibor
ce vreau sa zic e ca io is indragostit de penn dar la nr 4 altfel decit la abel nu am obtiunea la un tambur mai ultralight ci e clasic si cind pui fir pe el devine greu
bah.. am pe el 500 de metri de backing...., ejti nebun ?
penn ar fi una dintre cele mai tari mulinete din lume daca ar face ca si abel tambururi ultralight... adica sa incapa doar vo 2-3 suu de metri...
ala 2,5 mica in diametru... deci nu ca functionalitatea sau calitate...ca aia e super !... dar diametru ncepe sa devina mic
ala de 1,5, E mic !... mic mic ... din acelasi punct de vedere fix tot aia...

gata ca am stat la birfa cam mult ! hushcheala !  :laugh:
Crescator/dresor de reni

Varu

• Administrator
  • Adult
« Reply #8 on: April 10, 2019, 12:37:03 AM »
Nush ce dracu a oprit Penn productia de mulinete fly, la cit creier au si cit de mare e firma, pot usor sa incerce un model modern cu mecanisme tari,mari si simple cum e datina la ei...Daca are success foarte bine, daca nu merge se opresc si gata...Valabil pt Shimano si Daiwa...
   Revin la steelhead, ca ma imaginam pescuind cu multi guru cu click&pawl si eu cu Mako cu frina Brembo....Booon...Ascultind povetele lor, reduc frina la minim sa egalez frinarea lu click&pawl si ma comport super delicat cu pestele in speranta sa nu o ia la vale...Da vine momentu cind tre sa-l aduci spre tine, un pic se incoarda firul, majoritatea palmeaza mulineta, .Cind e limita de prea multa frinare? Cu toti pestii e valabila teoria? Nu-I mai sanatos sa ai frina la mulineta in caz ca nu poti pune in practica maiestria lu Guru?
arbeit macht frei

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #9 on: April 10, 2019, 08:22:16 AM »
Ma, deci io pe vremea cand eram guru si dadeam la steelhead... nu mai stiu exact cum faceam cu mulineta, ca-s multi ani de atunci :laugh: Altfel, binenteles ca cu o mulineta cu frana reglabila poti sa slabesti sau sa strangi frana cat crezi ca ai nevoie in timpul drillului ca sa nu gresesti ceva cand palmezi. Dar poti gresi si cand si cat strangi ...Deci nu mere fara o tzara de maiestrie.  :laugh:
Din  cauza ca mi-o facut iextraterestrul creierii damburi cu penn-urile lui, am gugalit o tzara si am dat peste unu care zicea ca au oprit productia penca nu se prea vindeau, ca lumea prefera mulinete mai usoare, cu frana "sigilata".
Din acelasi motiv cica au introdus  Abel si (si Tibor daca nu gresesc) in productie modele cu sealed drag. Asta cere lumea, chiar daca sealed nu e chiar 100% sealed si mai usor nu inseamna neaparat mai bun, mai ales dpdv durabilitate, dar no...si aici iar ii dau dreptate idolului meu. :laugh:

Varu

• Administrator
  • Adult
« Reply #10 on: April 10, 2019, 02:02:03 PM »
 Cu Penn nu prea pusca cronologic cu amintirile mele...Cind am inceput sa studiez piata ,cred ca mai bine de 12 ani au trecut, deja Pennurile nu se mai fabricau, ca Varu vina la ele pe Ebay..Penn nici macar tambur larg nu a incercat, ca de atunci s-or mai produs mii de mulinete nesigilate...Cred ca I-or cumparat o firma mare si au transferat productia peste ocean in Asia.
arbeit macht frei

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #11 on: April 12, 2019, 03:05:33 PM »
Dumitre, ti-am mutat elucubratiile la Pub&Lounge in topicul Politica de 2 bani!

The Sovereign

• Musca 13
  • Adult
  • Paralelu'
« Reply #12 on: April 12, 2019, 03:23:17 PM »
lasa varu ca e ok... azi iar am luoto pe ulei si poate am presarat subiectu cam mai mult decit trebuia... sti cum e... condimentele e ok dar cind pui prea mult e prea mult..., a dat in clocot... dar undeva acolo am si io dreptatea mea

aici e pastele, in ro nush cind e, n-am dat gugle cu toa ca io is ortodo ateeist , si indiferent cind o venii la voi io va urez un paste fericit ! spor
Crescator/dresor de reni

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #13 on: April 13, 2019, 07:45:16 AM »
Pastele e in 28 apr Dumitre. Mai sunt 2 saptamani. Pina atunci mai ai vreme sa ne pui poze cu mulinete desfacute. Ai vreuna click&pawl?

The Sovereign

• Musca 13
  • Adult
  • Paralelu'
« Reply #14 on: April 13, 2019, 09:33:44 AM »
nu mai am ! a plecat in ro la hell... ii gaseste el o casa buna !
Crescator/dresor de reni

?>