Ilie nu cred ca e cazul sa faci gratuit pe ironicul, mai ales atunci cand vorbesti pe poze, pe auzite sau chiar vazute, si mai putin pe experienta proprie !
Pescuitul chefalului intradevar e o treaba de experienta si de meserie in primul rand pentru localnici, care nu se rezuma la a detine secretul unei momeli si a unui loc cum esti tu obisnuit aici pe Olt !
Localnicii, (sa confirme sau nu Pehep, ca inteleg ca e din zona), isi aleg locul, zona, pentru ziua de pescuit, in functie de anotimpuri, de vremea locala, de directia vantului, daca bate de la sud spre nord sau invers, dinspre mal spre mare sau invers... si nu in ultimul rand de informatiile pe care singuri si le aduna si si le impartasesc (exclus turisti), despre cum si pe unde umbla bancurile de chefali de-a lungul litoralului romanesc de la vama veche si pana la Sfantu Georghe
E drept ca eu in ultimii ani am fost mai rar pe litoralul romanesc, dar nu cred sa se fi schimbat ceva in privinta faptului ca portul tomis nu e o destinatie pentru chefal mare ci doar pentru amatorii de partide comode de ilarie (adica chefali mici)
Aia nu inseamna ca in mod exceptional, chefalul mare nu umbla in zona (ba din contra si eu l-am vazut de multe ori pe acolo), sau ca nu se poate prinde , tot in mod exceptional si chefal mare in portul Tomis, dar acest lucru ramane strict ocazional, n-o sa te impiedici zilnic de localnici batrani care ocupa locurile ca pe Olt si fac spectacol cu chefali la paine !
In marea majoritate a sezonului, localnicii pe care-i intalnesti la pescuit in portul tomis, sunt ori din aia care nu or avut cu ce sa mearga in ziua aia mai departe, ori, nu s-or trezit la timp si-s inca mahmuri, ori locuiesc in zona sau au putin timp la dispozitie si le e mai usor sa-si petreaca acolo 2-3 ore intre alte probleme zilnice ...
In privinta pescuitului la paine, si a faptului ca... "nimeni nu pescuia la rama de mare", chestie care probabil tot din poza aia ti-ai dat seama ca asa e

,... n-am ce comenta ! Sa-ti explice pehep daca o vrea !
Concluzie: faptul ca intr-o zi, candva, cineva, prinde un chefal mare la paine in portul Tomis, nu e si nu e cazul sa fie un prilej pentru unu care vede o poza sa devina ironic, daca numa pe atat se bazeaza !
Pehep,
Io cand am zis ca nu stiu pe ce te bazezi, am banuit/presupus ca esti din zona si probabil vorbesti dintr-o experienta personala !
Ca atare nici nu am indraznit sa te contrazic, am vrut doar sa adaug anumite lucruri pe care si eu le-am zis tot dintr-o experienta personala !
Una peste alta, dupa taica-meu, originile mele au radacini in Constanta, astfel ca in tinerete mi-am petrecut foarte multi ani pe litoral umbland inclusiv dupa chefali ... doar in ultimii vreo 10 ani intr-adevar am ajuns mai rar pe litoralul romanesc ! In general, pe vremurile alea am cautat chefalul dupa regulile "localnicilor batrani" ai lui Ilie , varul meu si unchiul meu din Constanta, facand parte din acea comunitate...

La fly am inceput si incercat sa prind chefalul doar dupa anul 2000, dar descinderile mele pe litoral, sunt mult mai putine decat frecventa cu care zici tu ca iesi la pescuitul chefalului,... plus ca eu nu pot ajunge acolo in toate anotimpurile asa cum probabil ai tu ocazia ! Deci,...
E foarte probabil ca experienta ta sa fie mai vie si mai actuala decat a mea...
Si da,... e foarte probabil ca in vara asta sa nu ma mai pot eschiva in fata lu' nevastamea, si sa fiu obligat sa ajung la... "bronzat pe picioare" pe litoralul nostru,... evident ca imi va face mare placere daca ne vom potrivi,... vorba ta, pe acolo e usor stingher sa fii singurul nebun de pe plaja care face altceva decat toata lumea din jur !