Prima mentiune e ca ironiile aveau ca scop sa ne distram impreuna, nu altceva. Daca au fost nepotrivite, imi cer scuze.
Nu am sa dau explicatii/argumente teoretice, matematice, geometrice, etc general valabile, o sa zic doar ce am observat si concluzionat eu pescuind. Deci ce urmeaza mi se aplica mie si numai mie

, atata si asa pot eu.
Eu (deci eu, da?

) pescuiesc la uscate in doua feluri:
1. Pescuitul la distanta, cand pun si snurul pe apa. Aici lungimea lansetei nu prea conteaza, am pescuit ok cu lansetele mele de 7', 8', 9' si 10' si cu altele de diferite clase, lungimi si actiuni. Concluzia mea: pot da linistit cu orice bat intre 7'-9', clasa 3-5, actiune...dupa preferinta. Mie imi plac mai fast.
Alea mai lungi sunt ceva mai indemanoase la menduri iar alea scurte ma ajuta cand sunt boscheti, sunt ceva mai precise si mai placute dar nesemnificativ per total.
2.Pescuitul de aproape, la pipait, ideal doar cu musca pe apa, snurul nu atinge apa. (un fel de nimfarit)
In ambele situatii de pescuit nu folosesc leader mai scurt de 9'(2.70) din motive de ... discretie si prezentare.
Si la pescuitul de aproape am o tzara de snur scos din inele pentru nu prea pot lansa doar cu leaderul si daca chiar reusesc, cand ridic lanseta greutatea snurului imi trage leaderul inapoi prin inele.

Deci am atarnand de varful lansetei minim 30cm de snur + leader.
No, cu lanseta de 7' (2.13m) MIE mi-e greu sa tin in aer cei minim 3 m de snur +leader fara sa fac dara. Adica am probleme de ...control.
Daca vreau sa dau ceva mai departe lungesc snurul dar pierd si mai mult din control(burta) sau ma apropii si risc sa sperii pestii, deci probleme de discretie.
As mai putea sa lungesc leaderul, dar mie nu mi se pupa leader de 3 m cu lanseta de 2.13. Nici cu ala de 2.70 nu ma simt prea confortabil.
Cu lanseta de 8' (2.43) controlez mai usor snurul si leaderul. Cu aia de 9' e si mai usor si parca altfel mere un leader de 3 m...
Aceleasi observatii si concluzii sunt valabile si la nimfa, ca tot am comparat stilurile:
Lanseta de 8' e naspa, cu aia de 9' mai merge iar aia de 10' e ce trebe. Cu aia de 7' n-am indraznit sa dau la nimfa, dar cred ca e putin probabil sa-mi placa.

.
Tocmai m-am convins singur ca imi trebe o lanseta de 9' pentru uscate.
Musk, ma primesti in clubul handicapatilor?