Author Topic: Nimfarit long short  (Read 50656 times)

Tavi

• Administrator
  • Adult
Re: Nimfarit long short
« Reply #105 on: May 02, 2017, 02:32:57 PM »
Aia care se pricep la stiulul jig la salau si biban (noi ii spunem cehesc in cazul pastravului :laugh:) spun ca tzackul e un bonus si cam au dreptate. Majoritatea trasaturilor pot fi detectate doar pe fir, nu simti nimic la batz. Ieri de exemplu n-am avut niciun tzack la vreo zece pesti.
Deci daca problema ta a e ca nu vezi mono si ai nevoie de snur de nimfa ca sa vezi trasatura sau pe unde iti sunt mustele, inseamna ca ti-ai cumparat un semnalizator foarte scump.  :laugh:
Ar mai fi cateva variante mult mai ieftine, incepand de la un banala bucatica de mono colorat intercalata pe undeva prin instalatie sau legata pe tippet a.i. sa fie deaspupra apei, pana la unele dedicate, oricum mult mai ieftine decat cel mai ieftin snur de nimfa....
Sau poate n-am inteles eu, te mai ajuta si la altceva in afara de vizibilitate?
De curiozitate, in afara ca e eventual mai subtire (0.55 vs. 0.58mm, oricum departe de 0.15 al unui banal mono), ce face mai bun sunrayul ala decat orice alt snur de nimfa?
Legat de "simtit", nu stiu (deocamdata) cat de senzitiv e firul de nimfa, dar cu mono eu simt daca nimfa da de pietre, de nisip, chiar si frunzele...si aproape de fiecare data intep. Mie mi-e suficient, mai ales ca majoritatea trasaturilor le vad nu le simt...  :laugh:
P.S. Daca il legi direct de snur, musai pune tippet mai lung, un metru e prea putin chiar si pe cele mai mici ape de la noi, minim 1.5m, sau cam de doua ori adancimea apei cum bine zicea Miky. Bulboanele de 1 m adancime sunt frecvente, oricum nu pescuiesti cu firul vertical si esti nevoit sa bagi minunatul jnur in apa cu dezavantajele de care am zis...Vorbesc de pescuitul cehesc, daca dai ca Jiri imi retrag afirmatiile legate de lungimea tipetului/leaderului.  :laugh:

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #106 on: May 02, 2017, 04:01:34 PM »
OH, ce te-ai scos cu ultima fraza  ;D
Ieri am dat o gherla cu snur de nimfa de la Airflo. Concluziile mele sunt usor diferite de ale tale:
- am dat gherla, fata de tine care ai prins 10 pastravi. (ca paranteza, ai fi dat gherla si tu, dar nu conteaza)
- snurul e f, dar foarte moale, fin, placut in toate privintele. E kaki si portocaliu pe varf, f vizibil.
- daca dau ca Jiri cu nimfe usoare, snurul trage dupa el nimfele (am dat cu o uda si o nimfa) se vede f bine cind snurul se opreste. La mine s-a oprit in pietre, nu stiu cum e cind trage pestele. Va spun peste 2 saptamani.
- daca dai cu nimfe grele, atunci nu prea mai e o problema ca e mai gros ca mono-ul, pentru ca nimfele grele trag snurul, ca la mono
- am probat si cum dai cu o uscata. Am lansat aprox 15m cu o uscata destul de voluminoasa, de genul flocosenia, dar mai flotanta ca ea (da Doc, i-am facut upgrade ;))
- Pe Dunajec e de baza, ca acolo m-am enervat ...
E doar prima impresie. Imi rezerv dreptul de a ma contrazice la un moment dat.

Si toate astea pentru cei care nu participa la concursuri ci doar se uita la reclame. Dar cred ca tu te-ai zgarcit cu Hends-ul ala ...

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #107 on: May 02, 2017, 07:41:02 PM »
Don' vice, vinziolaie!  :laugh: N-o sa vinzi! Si numai pentru ca, daca iesi o singura data pe an afara, oriunde altundeva decat in Romanica ai nevoie de snur, musai. Poate doar la bulgari sa mai poti da fara, da' nu te vad...  ;D
Acuma... pentru nimfarit din scurt, ca pe la noi, mono bate snurul de nimfa cu marja. Dar daca vrei sa pescuiesti mai departe deja se schimba situatia. N-o sa pescuiesti cu mono la 10-12-15 metri pentru ca nu ajungi. daca ai ajunge, iar ar fi mai bine decat cu snur dedicat. Dupa multe incercari privind lungimea leaderului, la ultima iesire in Polonia a trebuit sa admit ca set-upul lor mi se potriveste cel mai bine, desi nu eram un fan: snur de nuimfa si leader mono hi-vis+tippet de 2x lungimea lansetei. De aproape pescuiesti practic cu mono, pe masura ce cresti distanta folosesti snurul tot mai mult.
Leo, vezi ca a aparut un snur de nimfa nou la Rio; de 0,55 fata de 0,6. Intr-adevar, nu stiu ce poate face Sunray-ul in plus la banii aia. Poate doar ca-ti creste cota pe lista concurentilor din CN(G). :laugh: :laugh:

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #108 on: May 02, 2017, 10:01:19 PM »
Concluziile mele sunt usor diferite de ale tale:
...
- snurul e f, dar foarte moale, fin, placut in toate privintele. E kaki si portocaliu pe varf, f vizibil.
Nu mi-e clar la ce te ajuta ca e moale. Vizibil, da e un avantaj care se poate obtine mult mai ieftin, vezi postarea anterioara.
- daca dau ca Jiri cu nimfe usoare, snurul trage dupa el nimfele (am dat cu o uda si o nimfa) se vede f bine cind snurul se opreste. La mine s-a oprit in pietre, nu stiu cum e cind trage pestele. Va spun peste 2 saptamani.
Faptul ca snurul trage mustele nu e un avantaj. De obicei viteza curentului la suprafata e mai mare decat viteza curentului de la fundul apei, unde ar trebui sa evolueze nimfele, iar snurul tragandu-le le face sa:
evolueze nenatural
iasa mai repede din zona de atac
- daca dai cu nimfe grele, atunci nu prea mai e o problema ca e mai gros ca mono-ul, pentru ca nimfele grele trag snurul, ca la mono
Da, niste nimfe mai grele vor fi mai greu trase de jnur pentru ca...sunt mai grele.  :laugh: Dar fenomenul de drag creat de jnur ramane, deci...
- am probat si cum dai cu o uscata. Am lansat aprox 15m cu o uscata destul de voluminoasa, de genul flocosenia, dar mai flotanta ca ea (da Doc, i-am facut upgrade ;))
Ok, faptul ca poti arunca o uscata e un avantaj fata de mono/french. Pentru mine nu e, daca e de uscata prefer de departe sa schimb toata instalatia si sa dau fix cu ce cred eu ca trebe. E pacat de frumusetea pescuitului la uscata sa dai cu bete de 10 si jnur de nimfa...
- Pe Dunajec e de baza, ca acolo m-am enervat ...
Da, dar in principal din cauza regulilor. Eu recunosc ca habar nu aveam de ele si am dat bine-mersi cu french... :-X

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #109 on: May 02, 2017, 10:16:41 PM »
Doc, da, de acord, ramane sa testez in Polonia (nu Bulgaria  :laugh:) daca la distanta e mai bun ca french leaderul.
Si  tot da, probabil nu-l voi vinde dar mai mult din cauza (sau datorita) faptului ca dincolo sunt niste reguli care trebuie respectate.
Cu toate astea am unele rezerve privind pescuitul la distanta. Probabil ca voi ajunge sa lansez mai departe decat cu mono/french dar controlul la distanta aia (12-15 m  :o) sigur va fi penalizat din cauza greutatii (burta) si a grosimii (drag). Si in conditiile astea degeaba dai departe daca nu poti pescui ca lumea...Dar vedem la teste, sa nu anticipam. 8)
In ceea ce priveste pescuitul pe la noi, pentru mine lucrurile sunt clare de cativa ani. Un leader frantuzesc de 9 metri, (colorat), un microring, un semnalizator de mono cu bilute, aprox 1,5 m sau mai mult/putin, in functie de apa de 5X plus cca. 50 cm de 6X cu care leg nimfele e combinatia care imi permite sa pescuiesc nimfele unde vreau si sa vad ce se intampla.
De fapt, french-leaderul colorat ma ajuta la detectarea muscaturii in putinele cazuri cand semnalizatorul intra in apa.
La distanta ajuta un pic,  e ceva mai bun ca mono, clar nu e la fel de bun ca un snur dar ai avantajul controlului, bucata pe care reusesti sa o scoti din inele e mai subtire si mai usoara decat snurul de nimfa.. 8).

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #110 on: May 02, 2017, 10:27:37 PM »
Mai adaug o singura treaba, care e de fapt esenta:
Ca sa ajungi rapid la fundul apei, sa tii cat mai mult goanga acolo si sa o prezinti natural, adica cu viteza apei, trebe sa ai in apa un fir cat mai subtire.
Ca sa ai control cat mai bun trebe sa ai in afara apei un fir cat mai subtire, usor si vizibil.
Sper ca e clar ca mono + semnalizator e the best pana aici.
Mai departe...pai ca sa dai mai departe trebe sa ai un snur ... mai gros. Aici snurul rules. Dar care snur, fiind gros si implicit mai greu iti iti penalizeaza cel putin una din primele doo, inevitabil.
No, fiecare isi gaseste compromisul ideal intre variabilele astea care se bat cap in cap.  :laugh:

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #111 on: May 02, 2017, 10:39:47 PM »
Mah, eu cu french-leaderul nu m-am impacat... cu siguranta n-am facut ce trebe, o sa-l probez, poate cu consiliere avizata...  8)
In privinta pescuitului la distanta intr-adevar, nu te pripi. La distanta aia dai peste curent. Si curentul iti va intinde nesperat instalatia si nu poti sa crezi ce control ai. Asta daca stii sa pescuiesti... Eu dupa 4 zile cu Wojtek n-am reusit sa prind pe de-a-ntregul spilul. Oricum, e foarte misto. Si avantajul este. pe langa distanta in sine, posibilitatea de a "pieptana" o portiune foarte lunga de albie, incomparabil mai lunga decat in cazul cehestii noastre romanesti... Si pe final, pompajul e larg si lent, moment in care poti avea surprize. La noi tehnica poate fi aplicata, si numai de dragul exercitiului, pe rauri ca oltul prin portiuni cu curent mai mare si cu mal mai deschis sa ai loc de back cast (eu numai in Polonia am aflat ca exista asa ceva la nimfareala... :-[ )

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #112 on: May 02, 2017, 10:47:14 PM »
Doc, cand curentul iti intinde instalatia musca se ridica spre suprafata si se pregateste de schi nautic.
Asta nu e neaparat rau, se prinde si asa(down and across sau swing) dar eu prefer pe cat posibil evolutia naturala, cu viteza apei, mai exact viteza apei de la adancimea unde evolueaza goanga, eventual cu mici jerkuiri.  Ceva imi spune ca si pestii prefera tot asta.  :laugh:
Cat despre french, eu am avut nu o data nevoie de spatiu pentru back cast, chiar si in Romania. E un lanseu mai ciudatel, o combinatie intre lanseul de fly si cel de spin, cu ceva efort si nimfe grele probabil ca atingi vreo 10 m...in paranteza fie spus, la distanta aia eu unul nu mai am control bun si nici musca nu prea evolueaza unde trebe nici cu french leaderul...incepe sa semene cu pescuitul la ude sau streamare caz in care mai bine treci pe...ude sau streamare.  :laugh:

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #113 on: May 02, 2017, 11:01:19 PM »
Nu-i chiar asa. Nu te gandi la snurul asta ca la ala clasic. Cand spun ca instalatia e intinsa, spun ca nimfele sunt pe fund sau pe acolo, iar leaderul si snurul stau intinse, aproape drept, cu foaaarte mica burta, de la nimfe pana la varful lansetei. Ai control chiar foarte bun. Si oricum nu ai putea ajunge altfel acolo.

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #114 on: May 02, 2017, 11:08:51 PM »
Faptul ca snurul trage mustele nu e un avantaj. De obicei viteza curentului la suprafata e mai mare decat viteza curentului de la fundul apei, unde ar trebui sa evolueze nimfele, iar snurul tragandu-le le face sa evolueze nenatural iasa mai repede din zona de atac
Bine, daca ai chef doar sa ne explici cit de bun e mono-ul si nu citesti mesajul, da, ai dreptate si gata. Eu am spus ca am dat cu o nimfa usoara si o uda, pe care le-am pescuit la distanta. Snuru m-a ajutat sa arunc la distanta, cu mono ar fi fost putin mai greu iar cu french leaderul si mai nasol.
Nici eu nu am reusit sa ma impac cu french leaderul ... f rigid in portiunea mai groasa, bucle ... nu stiu de ce, dar nu mi-a placut. Faptul ca e colorat ... si mono poate fi. Nu-i vad deloc avantajele. Ceva intre mono si snur si care nu face nimic cum trebuie. Le inlocuieste pe amindoua dar prost.
Poate ca gresesc, poate ca e f bun si nu stiu eu sa-l folosesc, dar nu imi place.
No, vinde snurul de nimfa si ramai cu mono Tavi, ca nu cumva sa zica vreun guru ca te iei dupa marketingul producatorilor.

miky

• Global Moderator
  • Adult
  • Înparatu'
« Reply #115 on: May 02, 2017, 11:47:59 PM »
ufff, cata teorie !  :laugh:
O s-o iau de aici:
.. daca iesi o singura data pe an afara, oriunde altundeva decat in Romanica ai nevoie de snur, musai. Poate doar la bulgari sa mai poti da fara,...  ;D
1. Total neadevarat !
Chestiunea o intalnesti doar in Polonia si, si acolo, doar in situatia in care iti iei ghid ! Ghidul iti zice ca e interzis sa dai fara snur, dar si el pluseaza zicand asta, si daca il ignori te lasa in pace, ca doar n-o sa renunte la suta de euro din ziua aia, doar pentru ca tu nu te poti adapta la conditii de concurs ! Ghizii, si poate (desi nu cred) unu / doi care te controleaza de permis, iti spun ca nu e voie, pentru ca polonejii sunt toti foarte angrenati in concursuri, un fel de Shoco multiplicati la care le curg prin vene numa diplome si clasamente, si nu privesc pescuitul recreativ ca pe un ceva facut de relax, pentru ei fiind doar o alternativa de a face un ban in plus din toata activitatea asta care se invarte in jurul competitiilor ! Ei asimileaza in mintea lor regulamentul de concurs cu regulamentul de pescuit recreativ !
Toti ghizii, sunt si rod builderi, au si site de produse fly, echipamente, etc, etc... cum am zis, niste shoco la scara mai mare, doar ca in viata de toate zilele is baieti faini, mai educati si civilizati decat modelul nostru autohton !
Pe de alta parte, oriunde te duci in alta parte (Slovacia, Slovenia. Croatia, Bosnia, Muntenegru, si cu atat mai mult in tarile vestice, ca Germania, Belgia, Italia, Anglia sau Scotia  ;D , ca sa le enumar numai pe alea pe unde am verificat personal acest lucru, ... nu-ti are nimeni treaba, daca in zona respectiva e permis pescuitul la nimfa !
2. Apropo de french leader, ... exista si french leader de 4,5 m si chiar de 3,5 m asa ca nimeni nu te opreste sa-ti setezi ansamblul snur lider cum vrei !
In particular totusi pot sa spun ca eu in momentele in care ma ambitionam sa folosesc snurul de nimfa, incercand sa-mi fac din asta un obicei, foloseam un french lider de 3,5m, plus tipetul care mai era si el 1m si ceva pana la prima musca,... da. ajungeam undeva aproape (dar sub !) 2 x lungimea batului, chestie care iti permite sa scoti snur de pe bat undeva pana intr-un metru de la varful batului, eliminand astfel (oarecum) burta !
Snurul asta avea pe de-o parte un efect pozitiv si unul negativ !
Pozitiv era ca mustele erau in permanenta rostogolite pe fundul apei, negativ insa suferea la sensibilitate rau de tot in fata unui french lider cinstit de 9 m in care snurul avea doar rol de backing !
Da, e adevarat cu snurul la un moment dat poti acoperi si o suprafata mai mare, stilui de aruncare fiind cel descris de Vice, ceva intre fly si spin, dar asta nu conteaza daca musca ajunge unde vrei !
Fenomenul de drag, nu exista daca pescuiesti in evantai de la deal la vale si tii batul in pozitia si unghiul corect fata de apa, conducand snurul cum trebuie !
si inca un apropo:
Toti competitorii astia nu mai stiu ce reguli sa inventeze, dupa care tot ei isi inventeaza si metodele de fentare a acestor reguli ! Cum ziceam, a aparut  Hends Czech Competition Leader - 6,00m":
http://bogdangawlik.com/product-eng-13520-Hends-Czech-Competition-Leader-6-00m-4kg.html
Si o ultima consideratie la afirmatiile Vicelui:
Eu nu sunt de parere ca monoul e mai bun decat french liderul (in situatiile in care ignoram snurul) !
E adevarat ca nimfa se scufunda cu atat mai repede cu cat firul de care atarna e mai subtire, dar asta se intampla deopotriva si in cazul french liderului, care de aia e conic, ca la capatul cu musca sa fie subtire, ca sa nu mai zic, ca mai intervine si tipetul ! In rest, cred ca conicitatea ajuta fata de profilul cilindric, french liderul sta la fel de intins ca si monoul, iar pentru firul care iese la suprafata apei cred ca mai important e sa fie cat mai rigid, nu cat mai moale... ceea ce french liderul conic o face in mod superior monoului clasic
Presedinte autorevalidat ! Referendum nenecesar !

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #116 on: May 03, 2017, 12:03:58 AM »
Miky, pe mine nu m-a lasat in pace; am fost obligat sa dau cu snur. Si nu m-a deranjat pentru ca pe un rau ca Dunajecul e mult mai bine cu snur. Apoi, pe San m-a controlat rangerul la snur; nu aveam voie sa dau cu mono simplu nici acolo. Prin alte parti intr-adevar am vorbit doar din auzite si nu pot sa te contrazic. Dar esti sigur ca pescuitul fara snur este permis legal sau e doar tolerat pe motiv ca ne-au dat banii, hai sa-i lasam in saracia lor? Oricum, la mine nu prea are importanta, am trecut la snur nu mai renunt pentru o mulineta incarcata cu mono.
In privinta french leaderului am ceva retineri - posibil din necunoastere dar... mai ales la distante mari, cand leaderul sta oblic si e in intregime sub apa, oare nu e mai bun un leader level mai subtirel si un tippet si mai subtire? In plus, pe partea groasa frenciurile astea nu au memorie cam mare?

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #117 on: May 03, 2017, 12:11:29 AM »
Domnu Presedinte, cred ca ati fost umpic neatent. Eu nu am zis deloc ca mono e mai bun ca french. Cel mult le-am bagat in aceeasi categorie, in scop didactic si pedagogic, ca sa intaresc antiteza cu snurul de nimfa care te ajuta la distanta si .. atat.  :laugh:
Ca dovada imi permit sa citez din clasici:
In ceea ce priveste pescuitul pe la noi, pentru mine lucrurile sunt clare de cativa ani. Un leader frantuzesc de 9 metri....
As completa ca nu numai la noi...dar promit sa studiez asiduu ca sa ajung la aceeasi concluzie deja validata de vreo trei  Dunajecuri de culori diferite. Dar fiind o singura iesire, totusi, din rigurozitate stiintifica am zis sa nu ma pripesc cu concluziile... :laugh:
Si da, rigiditatea aia ajuta.
La naiba, suntem de acord... :laugh: :laugh:

tembelfaracauza

• Musca 13
  • Adult
  • ... sau biban?
« Reply #118 on: May 03, 2017, 08:37:38 AM »
Intr-adevar, nu stiu ce poate face Sunray-ul in plus la banii aia. Poate doar ca-ti creste cota pe lista concurentilor din CN(G). :laugh: :laugh:
De Sunray ca e foarte bun mi-a zis Alin Hiriscau(a incercat si Rio) . La ce experienta are in pescuitul la musca competitional si nu numai,  e o opinie de care as tine cont... in rest, la singura etapa de campionat national la care am participat nu tin minte sa fi vazut pe cineva pescuind cu snur de nimfa dedicat (in afara de mine binenteles :) )....si asta cred ca zice multe.

high for flies

bobfly

• Larva
  • **
« Reply #119 on: May 03, 2017, 09:13:24 AM »
... in rest, la singura etapa de campionat national la care am participat nu tin minte sa fi vazut pe cineva pescuind cu snur de nimfa dedicat (in afara de mine binenteles :) )....si asta cred ca zice multe.

no asta o durut  :laugh: :laugh: :laugh:
" ma ce preocupari aveti voi ... sa va puneti mintea cu niste pesti ...  "
dagobert

?>