ufff, cata teorie !

O s-o iau de aici:
.. daca iesi o singura data pe an afara, oriunde altundeva decat in Romanica ai nevoie de snur, musai. Poate doar la bulgari sa mai poti da fara,...
1. Total neadevarat !
Chestiunea o intalnesti doar in Polonia si, si acolo, doar in situatia in care iti iei ghid ! Ghidul iti zice ca e interzis sa dai fara snur, dar si el pluseaza zicand asta, si daca il ignori te lasa in pace, ca doar n-o sa renunte la suta de euro din ziua aia, doar pentru ca tu nu te poti adapta la conditii de concurs ! Ghizii, si poate (desi nu cred) unu / doi care te controleaza de permis, iti spun ca nu e voie, pentru ca polonejii sunt toti foarte angrenati in concursuri, un fel de Shoco multiplicati la care le curg prin vene numa diplome si clasamente, si nu privesc pescuitul recreativ ca pe un ceva facut de relax, pentru ei fiind doar o alternativa de a face un ban in plus din toata activitatea asta care se invarte in jurul competitiilor ! Ei asimileaza in mintea lor regulamentul de concurs cu regulamentul de pescuit recreativ !
Toti ghizii, sunt si rod builderi, au si site de produse fly, echipamente, etc, etc... cum am zis, niste shoco la scara mai mare, doar ca in viata de toate zilele is baieti faini, mai educati si civilizati decat modelul nostru autohton !
Pe de alta parte, oriunde te duci in alta parte (Slovacia, Slovenia. Croatia, Bosnia, Muntenegru, si cu atat mai mult in tarile vestice, ca Germania, Belgia, Italia, Anglia sau Scotia

, ca sa le enumar numai pe alea pe unde am verificat personal acest lucru, ... nu-ti are nimeni treaba, daca in zona respectiva e permis pescuitul la nimfa !
2. Apropo de french leader, ... exista si french leader de 4,5 m si chiar de 3,5 m asa ca nimeni nu te opreste sa-ti setezi ansamblul snur lider cum vrei !
In particular totusi pot sa spun ca eu in momentele in care ma ambitionam sa folosesc snurul de nimfa, incercand sa-mi fac din asta un obicei, foloseam un french lider de 3,5m, plus tipetul care mai era si el 1m si ceva pana la prima musca,... da. ajungeam undeva aproape (dar sub !) 2 x lungimea batului, chestie care iti permite sa scoti snur de pe bat undeva pana intr-un metru de la varful batului, eliminand astfel (oarecum) burta !
Snurul asta avea pe de-o parte un efect pozitiv si unul negativ !
Pozitiv era ca mustele erau in permanenta rostogolite pe fundul apei, negativ insa suferea la sensibilitate rau de tot in fata unui french lider cinstit de 9 m in care snurul avea doar rol de backing !
Da, e adevarat cu snurul la un moment dat poti acoperi si o suprafata mai mare, stilui de aruncare fiind cel descris de Vice, ceva intre fly si spin, dar asta nu conteaza daca musca ajunge unde vrei !
Fenomenul de drag, nu exista daca pescuiesti in evantai de la deal la vale si tii batul in pozitia si unghiul corect fata de apa, conducand snurul cum trebuie !
si inca un apropo:
Toti competitorii astia nu mai stiu ce reguli sa inventeze, dupa care tot ei isi inventeaza si metodele de fentare a acestor reguli ! Cum ziceam, a aparut Hends Czech Competition Leader - 6,00m":
http://bogdangawlik.com/product-eng-13520-Hends-Czech-Competition-Leader-6-00m-4kg.html Si o ultima consideratie la afirmatiile Vicelui:
Eu nu sunt de parere ca monoul e mai bun decat french liderul (in situatiile in care ignoram snurul) !
E adevarat ca nimfa se scufunda cu atat mai repede cu cat firul de care atarna e mai subtire, dar asta se intampla deopotriva si in cazul french liderului, care de aia e conic, ca la capatul cu musca sa fie subtire, ca sa nu mai zic, ca mai intervine si tipetul ! In rest, cred ca conicitatea ajuta fata de profilul cilindric, french liderul sta la fel de intins ca si monoul, iar pentru firul care iese la suprafata apei cred ca mai important e sa fie cat mai rigid, nu cat mai moale... ceea ce french liderul conic o face in mod superior monoului clasic