Author Topic: Nimfarit long short  (Read 52744 times)

tavistan

• Musca 13
  • Adult
Nimfarit long short
« Reply #45 on: November 24, 2016, 07:10:22 AM »
Nope! Ăla e de long nymphing. Aici e vorba de snururile pentru stilurile "europene" (la Rio era Euronymph pe care l-au scos și cică îl inlocuiesc). Sunt șnururi level sau fff puțin DT cu grosime de 0,55-0,6 mm.

orka

• Nymph
Re: Nimfarit long short
« Reply #46 on: November 24, 2016, 09:44:03 AM »
Frumos pescuie mosu,are si pesti in apa.. ;D

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #47 on: November 24, 2016, 03:18:31 PM »
Snur de nimfa= snur indicator?
dupa 3 pagini de explicatii si discutii pe tema filmuletului, tu n-ai inteles nimic?!?  :o
Nici eu!  :laugh: :laugh: :laugh:
Cind eram sigur ca un snur de nimfa ma va face fericit (pentru ca nu stiu sa pescuiesc ma bucur de echipamente scumpe, da?!), am aflat pretul de la Sunray! Gata, s-o speriat mosu ...

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #48 on: November 24, 2016, 09:53:17 PM »

Pun pariu ca niciunul din voi nu s-a uitat la diagrama aia cu profilul snurului pe care l-am postat. Ati conchis ca doftoru' a deviat discutia de la lucrurile esentiale... Dar s-ar putea ca profilul ala, fara a avea pretentia ca rezolva singur ceva, sa ajute intr-o masura mare la toate deprinderile alea enuntate de don vice mai la deal. Asa ca de-aia zic... nu vad de ce ne-am zbarli la aspectele astea ... mai putin importante.
Ok, echipament sa fie.
Daca m-as fi uitat la profilul ala, ce anume din profilul ala si cum anume profilul ala ajuta intr-o masura MARE la TOATE "deprinderile" de mai jos:
pozitionarea pescarului
prezentarea
firul intins
evolutia (adancime, curent, drag...)
detectarea atacului(!)
viteza de reactie
Chiar sunt curios.

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #49 on: November 25, 2016, 08:35:27 AM »
...
Ok, echipament sa fie.
...
O poola! Sa discutam despre tot! Intelegi? despre tot! si stabileste fiecare ce e mai important.

Cu ce (zic eu ca) ajuta snurul ala?
- La pozitionarea pescarului... o laie... dupa cum am zis, nici nenea ala nu mi se pare ca da doi bani pe aspectul asta decat ca abordeaza apa din aval dar asa... in mare, fara sa se tina scai de chestia asta, pentru ca STIE  ca acolo sunt lipani. Daca stia ca sunt pastravi, proceda cu totul altfel.
- La clelalte lucrurile se leaga: cu un snur cu taper scurt si gros nu o sa poti sa "sprijini" taperul pe apa, cum zicea prezy; de la varf snurul va atarna mai tare, va face un soi de "L". daca incerci sa mai ridici din varf, va tractiona mustele spre tine. In plus, pentru ca va pune mai mult snur pe apa, ala va fi supus mai tare curentilor; curentul e mai puternic spre mijloc de cele mai multe ori, asta inseamna ca va aduce mustele spre mijlocul curentului si ele vor ajunge mai repede sa evolueze in spatele snurului. La detectarea atacului, mai are rost sa zic ceva despre un snur care face o burta adanca fata de unul care face o bucla larga? Viteza de reactie ficare o are cum o are... dar din nou nu-i tot una ce suprafata de contact ai intre snur si pelicula.
Si inca un comentariu: 'nea Jiri NU da cu snur de nimfa, din ala de campeoni, de 055 mm, la limta regulamentului. Ala nu ar sta asa pe apa, s-ar scufunda mai ales cu 2 nimfe si leader scurt; nu ar face burta aia; burta aia mie mi se pare ca face parte din shpil... e fix cat trebuie, nici prea mare nici prea mica si ajuta la detectarea vizuala a atacului. De-aia zic, alegerea celui mai bun "outfitt" pentru ce urmeaza sa faci in ziua respectiva face parte din "know-how" si zic eu ca perita dezbatut laolalta cu celelalte aspecte.

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #50 on: November 25, 2016, 09:16:34 AM »
Ok
Atasat o comparatie intre profilul a 3 fire:
Barrio recomandat de tine, snurul de nimfa de la Rio si 444 clasic de la Cortland.
Tu zici asa:
"cu un snur cu taper scurt si gros nu o sa poti sa "sprijini" taperul pe apa, cum zicea prezy; de la varf snurul va atarna mai tare, va face un soi de "L". daca incerci sa mai ridici din varf, va tractiona mustele spre tine. In plus, pentru ca va pune mai mult snur pe apa, ala va fi supus mai tare curentilor; curentul e mai puternic spre mijloc de cele mai multe ori, asta inseamna ca va aduce mustele spre mijlocul curentului si ele vor ajunge mai repede sa evolueze in spatele snurului. La detectarea atacului, mai are rost sa zic ceva despre un snur care face o burta adanca fata de unul care face o bucla larga? Viteza de reactie ficare o are cum o are... dar din nou nu-i tot una ce suprafata de contact ai intre snur si pelicula."
Corect
No acum da un ochi in fisierul atasat. Mie mi se pare ca jnurul de la Barrio e cel mai nepotrivit in cazul asta pentru ca are greutatea concentrata in primii 6 metri. :o
Concluzii
1. Barrio e facut sa incarce batul cu mai putin fir, cele 6.48 grame (#3AFTMA) sunt grupate in primii 7.23 m
Pentru pescuit cu nimfe cu  firul pe apa e cel mai bun.
Pentru pescuit cu nimfe cu firul in aer e cel mai prost.
O nota importanta: spre deosebire de celelalte poze cu fire, La Barrio nu sunt delimitate clar tip-ul, front taperul si belly. Mai mult, profilul din poza nu prea bate cu dimensiunile...in poza rear taperul pare mai lung decat belly, care o fi aia...
As sugera celor de la Barrio sa ia exemplul Rio sau Cortland cand descriu grafic profilul snurului. 8)
2. Rio Nymph
Evident cel mai bun pt. pescuit cu varful sus (e cel mai usor pe primii metri) cel mai prost pt. pescuit cu firul pe apa, il scufunda nimfele dupa cum ziceai si tu
3. Cortland 444 (DT sau WF e cam acelasi lucru in primii 9.14 metri dupa cum se vede in poza). Oarecum un compromis intre cele doua. Oarecum.
Revenind la Barrio vs Cortland
Din distributia greutatii (si evident a grosimii) pe primii 7-9 metri as trage concluzia ca in pescuitul cu firul in aer pe primii 7 metri (sau 6???)Barrio face burta mai mare decat Cortland.
Dar cum nu stiu exact cum e distribuita greutatea in acei 7 metri, penca nu mi-e clar profilul la Barrio....
Posibil ca tipul si front taperul ala de 4.2 metri sa fie mai usor ca primii 4.2 metri de la Cortland.
In acest caz face burta mai mica dar il scufunda mai mult nimfele... :laugh:
Si as mai zice o treaba:
Daca vorbim de clasa 3 AFTMA, Barrio vs. Cortland (ca Rio cam iese din discutie aici) vorbim de 6,48 grame amarate impartite pe 7 sau pe 9 metri de fir., adica 0.92 grame/metru versus 0.72 grame/metru.
Adic diferenta de 0.2 grame /metru...
Cam asta e diferenta pe care o face echipamentul, in speta profilul jnurului.  Adica MAREA MASURA 8)

O poola! Sa discutam despre tot! Intelegi? despre tot! si stabileste fiecare ce e mai important.

No, atunci eu personal stabilesc ca cele mai importante sunt:
1. Priceperea si indemanarea pescarului (adica sa STIE ce sa faca si sa POATA sa faca)
2. Lungimea liderului si greutatea nimfelor
3....
4...
5...
6. Profilul snurului clasa 3 sau 2 :laugh:
« Last Edit: November 25, 2016, 09:43:10 AM by Tavi »

miky

• Global Moderator
  • Adult
  • Înparatu'
« Reply #51 on: November 25, 2016, 10:42:21 AM »
Si inca un comentariu: 'nea Jiri NU da cu snur de nimfa, din ala de campeoni, de 055 mm, la limta regulamentului. Ala nu ar sta asa pe apa, s-ar scufunda mai ales cu 2 nimfe si leader scurt; nu ar face burta aia; burta aia mie mi se pare ca face parte din shpil... e fix cat trebuie, nici prea mare nici prea mica si ajuta la detectarea vizuala a atacului.
Tavistan,
io am o intrebare: tu iti sprijini comentariul asta pe experienta proprie, sau pe concluziile trase de tine din lectura si documentare teoretica ?
Sau altfel spus,... ai pescuit cu snur de nimfa Rio ?
Intreb pentru ca eu de pilda am pescuit si pescuiesc cu snur de nimfa Rio, si pot sa-ti afirm, fara echivoc ca snurul de nimfa Rio, nu se scufunda sub actiunea nimfelor decat daca liderul scurt este mai scurt decat adancimea apei ! Dar acest lucru il face orice snur in conditiile in care liderul este mai scurt decat adancimea apei ... insa e o prostie sa-ti setezi liderul asa, dovada ca nici Jiri n-o face...  :P
Altfel, cateva postari mai sus tocmai am spus ca snurul de nimfa Rio este floating, ba mai mult capatul este colorat rosu pentru semnalizare, iar semnalizatorul nu se urmareste niciodata sub apa, ca e un non sens !
Io inteleg sa se vorbeasca de echipamente, insa mi se pare rezonabil sa facem comparatii si sa emitem judecati intre 2-3 sau mai multe jnururi (la fel si la bete, la mulinete, tipeturi, sau... orice) atunci cand comparatia o facem pe propria experienta ! Atunci ea are sens, cand le-ai incercat pe toate cele aduse in comparatie si ti-ai putut face o parere personala, bazata pe experienta utilizarii acestora, si pe comportamentul lor in timpul utilizarii care poate fi mai mult sau mai putin pe calapodul manierei in care pescuiesti personal ! In rest sunt doar niste presupuneri, adica o teorie neverificata, facuta sa mai treaca timpul !
Referitor la burta ! TOATE JNURURILE FAC BURTA, mai mica sau mai mare ! Niciun jnur de nimfa nu rezolva complet problema "burtii", si nu se apropie de senzitivitatea monoului, de aceea si este interzis monoul in concursuri, pentru ca este un mod de a trisha care depaseste limitele conventionale ale notiunii de flyfishing pentru a creea avantaje pescarului !
Iar burta aia, "atat cat trebuie" cum zici tu, este inevitabila, ar fi mult mai bine fara, orice instructor de pescuit la musca (nu de casting) ti-ar spune asta, ca burta dauneaza ! Insa... daca tot nu poti sa o elimini, si esti meserias ca Jiri, o reduci cat poti, iar ce nu poti sa faci sa dispara, te stradui sa faci sa lucreze in folosul tau, daca tot trebuie sa te impaci cu existenta ei !
Presedinte autorevalidat ! Referendum nenecesar !

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #52 on: November 25, 2016, 11:00:51 AM »
Tavistan, hai repede cu raspunsul, ca inca n-am comandat snurul la mosu

tavistan

• Musca 13
  • Adult
Nimfarit long short
« Reply #53 on: November 25, 2016, 11:02:43 AM »
O sa văd diagramele când o sa le pot deschide. Pana atunci... E corect ce zici. Dar eu nu am făcut referire fix la șnurul ăla, cu dimensiunile.alea. Deși recunosc ca vreau sa-l iau, fix pe ăla, pentru rauri mici. Eu mă.refer la profil. Și mi se pare ca profilul ăsta triunghiular e cel mai potrivit pentru prezentare. Cat de lung e taper-ul ăla, e alegerea fiecăruia, aproape toți producătorii au șnururi cu astfel de profil. Am luat un Barrio SLX  de clasă 6, cu gândul la pescuit cu ude și streamere și sa-l imperechez pe Olt cu bățul de nimfa de 10 craci. În Polonia, pe Bialka m-am gândit sa-l încerc un pic cu joarda de uscate, de clasă 4. Din momentul ăla șnurul de #4, un wf foarte bun dealtfel, a intrat în șomaj. Am avut cam o zi jumate de pescuit la uscate, chiar mici, nu am mai vrut alt șnur. De-aia zic, profilul delta/triunghiular cum dreaq îi zice fiecare mie mi se pare cel mai versatil și cel mai potrivit pentru situația vând vrei, așa cum ziceai tu, ca cu o singură instalație sa faci cât mai multe fără sa schimbi mare lucru.

miky

• Global Moderator
  • Adult
  • Înparatu'
« Reply #54 on: November 25, 2016, 11:10:12 AM »
O sugestie de șnur la îndemână pentru aplicația asta!
http://www.flylineshop.com/barrio-smallstream-fly-line.html
Asta pentru ca totuși nu cred ca putem separa complet discuția asta de echipamente.
Și individul care vorbește în clip, complet  neinspirat dealtfel :laugh: subliniază cu ce pescuiește omul: băț scurt, șnur de clasă mică (nu de nimfa dedicat), nimfe mici. Pentru ca nu poți sa.lansezi orice cu orice și sa pescuiești în....maniera aia.
si inca ceva de adaugat:
Din toate argumentele tale raman cu impresia ca tu esti de principiul ca pentru fiecare zi de pescuit, pentru fiecare rau, sau si mai complet, pentru fiecare loc de pescuit de pe un rau, iti trebuie alt fel de echipament ! Si-l aduci ca argument pe Jiri in locul din filmuletul ala !
Eu cred ca Jiri  e de acelasi principiu cu mine  ;D, ca atunci cand mergi la pescuit merita sa-ti iei la tine una sau doua variante de echipament care sa-ti acopere o gama larga de situatii ! In situatiile intermediare, nu foarte deosebite intre ele, merita sa te descurci cu ce ai pe bat daca o poti face intr-o maniera rezonabila, astfel incat sa nu merite sa pierzi timpul tot schimband, strangand si desfasurand la scule !
Parera mea e ca pe raul ala, Jiri o ales sa dea cu bat scurt si snur de clasa mica, nu pentru ca e echipamentul ideal in situatia data, ci pentru ca-i acopera rezonabil doua situatii foarte probabile si anume, dand la lipan pe un rau nu prea rapid, cu un snur de clasa mica si bat scurt, poate trece foarte usor de pe nimfe mici pe uscate mici pentru lipan, daca observa ca pestele incepe sa se ridice !
Sunt sigur ca prefera sa poata schimba rapid 2 nimfe cu doua CDCuri d-alea mici cand situatia o impune, decat sa stranga snur de nimfa, sa dea jos mulineta, (sau mai rau, sa schimbe batul cu totul cu alt bat carat aiurea in spate), sa puna alta mulineta alt jnur, alt lider, alt... etc...
Deci nu cred ca jiri da cu echipamentul ala acolo pentru ca e cel mai potrivit, ci pentru ca echipamentul ala, ii asigura un compromis lejer cu care s-a obisnuit sa pescuiasca si sa o faca in stadardele proprii de lejeritate si comoditate !

tavistan

• Musca 13
  • Adult
Nimfarit long short
« Reply #55 on: November 25, 2016, 11:20:08 AM »
De 2 sezoane dau la nimfa numai cu șnurul de la Rio in tot felul de configurații de leader. Chiar și când mi-ar fi fost mai la îndemână cu mono am dat tot cu ăsta ca sa văd ce și cum. Acuma în Polonia, mulțumită lui Adi P, am putut sa dau în paralel și cu șnurul de nimfa de la Airflo și mi-a plăcut mai mult decât Rio. Snururile de campeoni (Sunray, Hanak &shit)  nu le-am incercat.

Trimis de pe al meu GT-I9301I folosind Tapatalk

miky

• Global Moderator
  • Adult
  • Înparatu'
« Reply #56 on: November 25, 2016, 11:23:25 AM »
Perfect ! si atunci de ce sustii ca snurul de nimfa se scufunda tras de nimfe in jos ? Ar trebui sa stii bine ca nu-i adevarat !!!

tavistan

• Musca 13
  • Adult
Nimfarit long short
« Reply #57 on: November 25, 2016, 11:24:19 AM »
Aaaa! Și am dat și la uscate cu șnurul de nimfa. Nu m-a dat pe spate dar dacă e musai chiar pescuiești bine.

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #58 on: November 25, 2016, 11:28:33 AM »
ok, in conluzie, Jiri ce fel de snur are si mai exact cu ce fel de profil? Repede ca sunt cu cardul in mina!

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #59 on: November 25, 2016, 11:30:27 AM »

...
si inca ceva de adaugat:
Din toate argumentele tale raman cu impresia ca tu esti de principiul ca pentru fiecare zi de pescuit, pentru fiecare rau, sau si mai complet, pentru fiecare loc de pescuit de pe un rau, iti trebuie alt fel de echipament ! Si-l aduci ca argument pe Jiri in locul din filmuletul ala !
Eu cred ca Jiri  e de acelasi principiu cu mine  ;D, ca atunci cand mergi la pescuit merita sa-ti iei la tine una sau doua variante de echipament care sa-ti acopere o gama larga de situatii ! In situatiile intermediare, nu foarte deosebite intre ele, merita sa te descurci cu ce ai pe bat daca o poti face intr-o maniera rezonabila, astfel incat sa nu merite sa pierzi timpul tot schimband, strangand si desfasurand la scule !
Parera mea e ca pe raul ala, Jiri o ales sa dea cu bat scurt si snur de clasa mica, nu pentru ca e echipamentul ideal in situatia data, ci pentru ca-i acopera rezonabil doua situatii foarte probabile si anume, dand la lipan pe un rau nu prea rapid, cu un snur de clasa mica si bat scurt, poate trece foarte usor de pe nimfe mici pe uscate mici pentru lipan, daca observa ca pestele incepe sa se ridice !
Sunt sigur ca prefera sa poata schimba rapid 2 nimfe cu doua CDCuri d-alea mici cand situatia o impune, decat sa stranga snur de nimfa, sa dea jos mulineta, (sau mai rau, sa schimbe batul cu totul cu alt bat carat aiurea in spate), sa puna alta mulineta alt jnur, alt lider, alt... etc...
Deci nu cred ca jiri da cu echipamentul ala acolo pentru ca e cel mai potrivit, ci pentru ca echipamentul ala, ii asigura un compromis lejer cu care s-a obisnuit sa pescuiasca si sa o faca in stadardele proprii de lejeritate si comoditate !

Fix așa fac și eu. Și fff rar am plecat cu 2 variante de echipament după mine pe baltă. Și nu-i fain deloc. Atâta doar că, atunci când plec de acasă, prefer sa.am mai multe variante din care sa aleg! Si-mi place sa le încerc. Nah, așa îmi.place mie.

« Last Edit: November 25, 2016, 12:39:15 PM by Liviu »

?>