Author Topic: Nimfarit long short  (Read 52578 times)

Tavi

• Administrator
  • Adult
Re: Nimfarit long short
« Reply #15 on: November 23, 2016, 12:27:33 PM »
N-as vrea sa ducem discutia foarte mult spre echipamente, de genul snur vs. mono ca mi-e ca vom discuta aproape numa despre asta, ca de obicei. Intr-adevar leaderul e un subiect important. 
Mai important mi se pare altceva.
Eu am pus filmuletul in ideea ca din el inveti, dincolo de echipamente, tehnici de lansat, stiluri, muste etc  cum sa pescuiesti si, mai ales, cum sa prinzi. Asta se invata de obicei live, pe apa, de la cineva care stie si prinde mai bine ca tine...e greu sa inveti din carti sau de pe net (eu unu n-am prea vazut astfel de filme).
Din punctul meu de vedere ce face omul in film poate fi facut si cu alte combinatii de snur, lider, mono. E aplicabil si la uscate si mai ales la ude. Mai mult, el foloseste de fapt mai mult stiluri, de-aia zic sa nu va cramponati de stil si etichete. Daca va uitati cu atentie, asa cum v-am zis de la inceput :laugh:, veti vedea ca da si din scurt (gen ceheste cu mono) si mai din lung, si la vale, si lateral, etc.
Foloseste snurul pe post de semnalizator dar si pentru a controla adancimea la care evolueaza mustele - are rol de...pluta uneori, face si menduri(imposibile cu mono sau french leader - apropo 8) ).
No, si acum lungimea liderului. Aici e de fapt noutatea, asa cum mai ziceam omu si-a potrivit liderul pentru bucata aia e apa dar si greutatea mustelor, sunt convins ca a facut-o pentru ca...nush daca ati observat( ca nu prea sunteti atenti :laugh: ) dar nu a agatat deloc de fund. Sau ma rog a fost taiat la montaj.  :laugh:
Io unu clar voi incerca "stilul" asta, voi lasa deoparte french leaderul de 9 metri voi voi incerca cu leader scurt si cu un DT in combinatie cu nimfe (potrivite ca greutate) si ude. Si o sa-mi si leg neste nimfe prinzatoare in mai multe variante cu bile de diferite marimi....ca sa pot jongla cu ele in functie de adancime si curent.
Si mai e o cheste pe care nu vad ca o sesizati...ca nu va uitati cu atentie... :laugh:
Cu un batz de aprox 8' si cu acelasi jnur (un DT de exemplu)  umbland doar la leader (lungime dar si profil as zice...) si tehnica de pescoit putem pescui bine mersi la uscate, ude si nimfe, si se rezolva binisor problema cu doo bete dedicate carate prin boscheti...

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #16 on: November 23, 2016, 12:33:29 PM »
Miky, la 15:10 face citeva lanseuri la vale, snur scos citiva m, snurul se intinde, la fel si leaderul, se vad nimfele cum pica in apa, 2 plescaituri in mal. Zici ca o faci cu 2 nimfe de 4 si 4.5? Nu cu mono, ca daca e vorba de mono stiu/pot si eu, dar cu snur intreb pentru ca n-am nici de nimfa, nici DT de clasa mica ... Mi-as lua unul de nimfa, ca toti l-ati laudat acum 1 an ...
Da Liviu, o faci, dar ai problema: tre sa dai cu lider scurt ca sa poti sa le intorci cat de cat.
Iar din cauza liderului scurt penalizezi adancimea, care banuiesc ca-ti trebe, da de-aia pui 2 bile>4.
In situatia aia poate mai bine pui un mono sau un french lider, metoda din filmulet nu e cea mai buna pentru adancimi mari. Sau, de ce nu, pui un fir sink sau un polileader.
Io zic sa nu-ti iei jnur de nimfa, mai bine ia-ti un DT clasa 3-4...cu care faci de toate la o adica. Dar vedeti, iar ajungem la discutii de echipamente...oare ce jnur sa-mi iau ca sa pot face ce face ala...

miky

• Global Moderator
  • Adult
  • Īnparatu'
« Reply #17 on: November 23, 2016, 12:40:40 PM »
mai bine ia-ti un DT clasa 3-4...cu care faci de toate la o adica.
Totusi nu ! Un snur de clasa 3-4, oridecare ar fi el DT WF ... face burta... nu merge, am incercat eu ! eu in general la uscata pescuiesc cu DT3, deci mi-ar fi fost usor, dar nu... nu se potriveste !
Cred ca si cel de clasa 2 e un compromis destul de grosolan dar la nevoie merge !
In schimb, la nevoie cu snurul de nimfa, cand o fost nevoie si n-am avut la indemana batul si snurul de uscata, am scos nimfele am pus lider normal de uscata (cca 2,5 m)  apoi uscata de pastrav (carlig 12),...si mi-am facut treaba binisor !
Nu perfect, dar binisor... cu lanseuri nu mai mult de 10 m, dar acolo unde pescuiam era suficient !
Presedinte autorevalidat ! Referendum nenecesar !

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #18 on: November 23, 2016, 12:55:49 PM »
No bine, atunci ia-ti.  :laugh:
Mah, nu contest utilitatea jnurului de nimfa daca dai cam ca nenea din filmulet la nimfa la distante mai mari decat dai ceheste, adica nu sub bat si tii firul in aer.  Daca dai majoritar sub bat e cam tot un dreac, burta nu mai e asa o problema, eventual reglezi usor din lungimea leaderului.
Pe mine personal ma cam enerveaza compromisul de la uscate, acolo chiar vreau ca firul sa fie fix ce trebe. Mai bine inca un tambur sau o mulineta in bozonar cu un DT cinstit si pierd cateva minute sa schimb jnuru de nimfa.
Pe de alta parte, nu stiu cat de flotant e jnuru ala de nimfa...fiind asa subtire ma cam indoiesc, ca deh, legea lui Arhimede cu volumul...ca daca dau la distanta mare poate aleg sa las jnuru pe apa, si sa-mi tina flotabilitatea jnurului nimfele unde vreau. Si niste nimfe cu bila s-ar putea sa-l scufunde prea usor...
In cazul asta burta nu mai e o problema dar flotabilitatea da, deci avantaj DT. :P
De testat, ma faceti sa-mi cumpar si io... :laugh:
« Last Edit: November 23, 2016, 01:27:19 PM by Tavi »

Varu

• Administrator
  • Adult
« Reply #19 on: November 23, 2016, 01:24:15 PM »
  Deci dom Vice ati dori desprinderea de cehescul clasic ,pentru ca nenea face treaba buna cu nimfe ,mai apropiat de fly fishingul adevarat cu casting mai lung?

arbeit macht frei

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #20 on: November 23, 2016, 01:26:42 PM »
Oarecum da. Da nu ca e mai apropiat de flyfishingul adevarat, si nu definitiv ci penca in anumite situatii "stilul" mi se pare mai eficient. In alte situatii cehescul sa traiasca... :laugh:
Deh, eu sunt mai cu proza, asa...

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #21 on: November 23, 2016, 02:49:14 PM »
asta asteptam: luam unul si il facem pe din doua, ca iti ajunge un lanseu de 15m, nu?  :laugh: :laugh:

tavistan

• Musca 13
  • Adult
Nimfarit long short
« Reply #22 on: November 23, 2016, 02:58:55 PM »
O sugestie de șnur la īndemānă pentru aplicația asta!
http://www.flylineshop.com/barrio-smallstream-fly-line.html
Asta pentru ca totuși nu cred ca putem separa complet discuția asta de echipamente.
Și individul care vorbește īn clip, complet  neinspirat dealtfel :laugh: subliniază cu ce pescuiește omul: băț scurt, șnur de clasă mică (nu de nimfa dedicat), nimfe mici. Pentru ca nu poți sa.lansezi orice cu orice și sa pescuiești īn....maniera aia. Părerea mea este ca, cu cāt vrei sa acoperi distanțe mai mari, cu atāt este mai critic sa dai cu nimfe mici. Nimfele alea de care vorbește Liviu, de 4-4,5,  nu le īntorci cu echipamentul ăla oricāt de scurt ar fi liderul, ci le arunci... Ele se cam duc din propria inerție, nu le poartă șnurul.

Trimis de pe al meu GT-I9301I folosind Tapatalk

miky

• Global Moderator
  • Adult
  • Īnparatu'
« Reply #23 on: November 23, 2016, 03:01:44 PM »
asta asteptam: luam unul si il facem pe din doua, ca iti ajunge un lanseu de 15m, nu?  :laugh: :laugh:
domnu vice, io ti-am zis ca am si iti dau io o buncata de snur de nimfa de vreo 9-10m,... iti ajunge sa-l incerci

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #24 on: November 23, 2016, 03:04:26 PM »

...asta asteptam: luam unul si il facem pe din doua, ca iti ajunge un lanseu de 15m, nu?  :laugh: :laugh:
Vezi ca astea de nimfa sunt de 23 de metri. Și sigur vei realiza ca iti trebuie mai mult de 11,5... Fără sa mai vorbim de faptul ca vicele īși va lua probabil partea leului... asta dacă nu te faci tu președinte (destule improbabil, zic...) :laugh:

Trimis de pe al meu GT-I9301I folosind Tapatalk

miky

• Global Moderator
  • Adult
  • Īnparatu'
« Reply #25 on: November 23, 2016, 03:08:49 PM »
Nimfele alea de care vorbește Liviu, de 4-4,5,  nu le īntorci cu echipamentul ăla oricāt de scurt ar fi liderul, ci le arunci... Ele se cam duc din propria inerție, nu le poartă șnurul.
1- Io am adus exemplul cu nimfe cu bile de 4-4,5 pe care eu le-am pescuit cu snurul de nimfa foarte bine !

2- nu prea vad relevanta in faptul ca... "arunci nimfele din inertie proprie" si nu le poarta snurul...
Ce importanta are, atata vreme cat ele ajung unde trebuie ?
Sau e vreo conditie sa "dea frumos pe clipul video" la reluare ?  :laugh:
Mie mi se pare mult mai important cand sunt la pescuit sa pescuiesc, decat sa fac balet frumos ! Ori, atata vreme cat musca mea se duce unde vreau io, si prinde si peste,... ce importanta are cum ajunge ea acolo in gura pestelui (falfaind ca lebada, planand ca vulturul, sau... glont, ca sageata ?  ;D

miky

• Global Moderator
  • Adult
  • Īnparatu'
« Reply #26 on: November 23, 2016, 03:25:54 PM »
Mah, nu contest utilitatea jnurului de nimfa daca dai cam ca nenea din filmulet la nimfa la distante mai mari decat dai ceheste, adica nu sub bat si tii firul in aer.  Daca dai majoritar sub bat e cam tot un dreac, burta nu mai e asa o problema, eventual reglezi usor din lungimea leaderului.
..........
In cazul asta burta nu mai e o problema dar flotabilitatea da, deci avantaj DT. :P
1 -  nici chiar cand dai ceheste nu dai fix sub bat... ar insemna sa dai in maxim 2,5-3m distanta... Atunci cand dai ceheste te stradui sa dai undeva in 4-6 m, moment in care batul nu mai e fix orizontal si nici snurul fix vertical... caz in care deja intervine burta, ... care te deranjeaza iti spun sigur !

2 - snurul de nimfa, cel putin al meu,... e destul de floating, cel putin cat un DT Floating,... gandeste-te ca el are de multe ori rol de semnalizator ! io pana acum n-am vazut semnalizatoare pe care sa le folosesti,... sub apa !

tavistan

• Musca 13
  • Adult
Nimfarit long short
« Reply #27 on: November 23, 2016, 03:38:13 PM »
Auch... scuze miky! Tu ai zis de bile mari... mă rog... 4-4,5 mm... "mari" este echivoc aici. :laugh:
1. Cine a spus ca nu poți lansa nimfe d'alea cu șnurul de NIMFA? Din contra, eu zic ca ăla e cel mai potrivit, dacă excludem monofilamentul... dar asta e o discuție care nu s-a terminat pe alt topic.
2. Credeam ca discutam pe marginea clipului, a ACELUI tip de abordare a pescuitului la nimfa și nu numai.. Ca despre pescuitul la nimfa īn general nu era nevoie de clip.
3. Din punctul meu de vedere contează dacă șnurul īntoarce musca/nimfa sau dacă nimfa se"zvarle" pur și simplu, pentru ca știu ce am de făcut īn continuare. Scuze dar asta cu ce contează pentru mine sau pentru altul  cānd merg/merge la pescuit e un loc prea comun ca sa-l mai aducem īn discuție.
Una peste alta... despre ce discutăm īn topicul ăsta? Ca mie mi-a fost clar doar pana la un moment dat... :-/

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #28 on: November 23, 2016, 03:49:11 PM »
Eu propusesem ca tema cum sa pescuiesti, am explicat cat am putut io de clar. Dar voi vreti musai snururi si intorsul nimfelor de 4. Deci daca pescuitul si prinsul sunt neinteresante...discutam despre ce vreti voi... :laugh:

miky

• Global Moderator
  • Adult
  • Īnparatu'
« Reply #29 on: November 23, 2016, 04:02:11 PM »
Una peste alta... despre ce discutăm īn topicul ăsta? Ca mie mi-a fost clar doar pana la un moment dat... :-/
Io iti spun despre ce inteleg eu ca ar fi de vorbit:

1. avem un clip ! Cu un tip care pescuieste la nimfa, tip care se dovedeste... foarte eficient ! Problema e: Avem ceva de invatat din asta ? Daca da, ce ? Cel putin asta inteleg ca o fost intentia celui care a initiat topicul, ba mai mult, cand s-o gandit la ce e de invatat si-o dorit sa lase in planul 2 echipamentul cu care pescuieste, mai ales ca tehnica lui de pescuit nu e una ... "pur sange" !
Eu cred ca de invatat ar fi:

1-  cum abordeaza locul, de unde incepe, in ce ordine si unde se aseaza, si de ce, ca sa poata exploata locul la maxim,... oarecum echivalentul "pozitionarii pescarului"
2 - unde lanseaza si pe unde poarta nimfa,... adica cum isi "maximizeaza zona explorare" astfel incat sa acopere cat mai bine suprafata fara lanseuri inutile sau oarbe
3 -  unde stau pestii si pe unde ii cauta el
4 - cum isi mentine contactul prin snur cu nimfa ca sa poata seziza atacul si sa intepe eficient
5 - cum si-a construit ansamblul leder-tipet-nimfa in functie de adancimea apei si de marimea nimfelor astfel incat sa fie cat mai senzitiv tot agregatul si mai usor de exploatat
6 - nu in ultimul rand sa invatam sa nu ne ofticam ca "mucalitu ala si nepriceputu', habarnistu' dreaq"  :laugh:, prinde fara numar, fara numar si noi nu...  :laugh:

?>