Author Topic: Nimfarit long short  (Read 52577 times)

Tavi

• Administrator
  • Adult
Nimfarit long short
« on: November 22, 2016, 04:27:16 PM »
De privit cu atentie
https://youtu.be/dP25WBCwl70

Liviu

• Administrator
  • Adult
Re: Nimfarit long short
« Reply #1 on: November 22, 2016, 10:29:41 PM »
Da la lipan cu nimfe relativ usoare, ca daca pui bila de 3.5 ...

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #2 on: November 22, 2016, 10:55:32 PM »
Ca daca pui de 3,5 ...ce?

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #3 on: November 22, 2016, 11:04:44 PM »
Mah, stilul, zic eu, e foarte misto... Doar ca n-are nici o legatura cu ceheasca - nu ca ar fi ceva rau in asta dar comentatorul ala din fundal face vorbire de ... dar cu echipamentul ala n-are nici o sansa sa dea nimfe mai grele, lansate asa, frumos, over-head. Asta e up-stream nymphing, avea si taica Oliver Edwards un futigi cu stilul asta; nimfe usurele sau ude, lansate in amonte, fir relativ scurt, varful batului sus, ochii pe fir... peste sa fie!

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #4 on: November 22, 2016, 11:15:09 PM »
Nu e doar up-stream, a pescuit si la vale.
Mah, lasati etichetele si marketingul de stil, up-stream, ceheasca, long...uitati-va la TOT ce face, cum se pozitioneaza, cum se pituleaza, cum si unde lanseaza, cum da mereu pe fir relativ intins, lungimea liderului, curentii, viteza de reactie,....cum ...etc. Nu va mai zic ca bag seama ca ati gasit deja explicatii si critici, nu poate asa cu bile grele, e doar up-stream, e peste...carcotasi autosuficienti ce sunteti.  :-X
Plm, a prins n-shpe pesti in cativa metri de apa, de cate ori ati reusit voi performanta asta?? Inclusiv pe ape de afara, ca deh, la noi nu e peste...E clar ca face ce trebe, mai trebe ca noi sa intelegem ce dreac e acel ce trebe. Dar pentru asta tre sa deschidem larg ochii.
Intrebare: voi ati vazut cand si de ce inteapa?

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #5 on: November 22, 2016, 11:29:42 PM »
Ma, de uitat m-am uitat. Putem si discuta pe filmulet fara sa te ... chestia aia de mai sus?  >:( 
Da, prinde! Da, are mina buna omul! Are si o apa buna, dar aia nu se pune, nu?
Dupa cum fac fleosc nimfele in apa, nu-s chiar niste micronimfe, dar cu bile grele nici nu lansezi asa usor si agati repede fundul apei.
Batul spune ca e de 8'3", dar de snur zice ceva?

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #6 on: November 22, 2016, 11:37:27 PM »
...
Batul spune ca e de 8'3", dar de snur zice ceva?

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #7 on: November 22, 2016, 11:48:02 PM »
...
Mah, lasati etichetele si marketingul de stil, up-stream, ceheasca, long...uitati-va la TOT ce face, cum se pozitioneaza, cum se pituleaza, cum si unde lanseaza, cum da mereu pe fir relativ intins, lungimea liderului, curentii, viteza de reactie,....cum ...etc. Nu va mai zic ca bag seama ca ati gasit deja explicatii si critici, nu poate asa cu bile grele, e doar up-stream, e peste...carcotasi autosuficienti ce sunteti.  :-X
Plm, a prins n-shpe pesti in cativa metri de apa, de cate ori ati reusit voi performanta asta?? Inclusiv pe ape de afara, ca deh, la noi nu e peste...E clar ca face ce trebe, mai trebe ca noi sa intelegem ce dreac e acel ce trebe. Dar pentru asta tre sa deschidem larg ochii.
Intrebare: voi ati vazut cand si de ce inteapa?
Hold your horses, bro!  :laugh: :laugh:
Mah, nu am putut sa-l vad pe tot... din momentul in care a inceput cu incetinitorul si cu explicatii l-am lasat pe mai tarziu ca sa pot sa-l vad an detail! dar pana acolo de marketing s-au tinut ei, nu io! Altfel... ce sa zic? Tipul e fix ce ar trebui sa fie un ghid/instructor de fly fishing. Despre stil... l-am incercat, am prins... e misto... e foarte greu... problema e ca atunci cand merge asa, de cele mai multe ori merge si la uscate; pestele e dispus sa se ridice de pe fund.

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #8 on: November 22, 2016, 11:49:42 PM »
Putem si discuta pe filmulet fara sa te ... chestia aia de mai sus?  >:( 
Putem.  :laugh:
Nu cred sunt atat de importante clasa snurului sau lungimea batului. Cu lider potrivit (de scurt) si cu miscarea la fel de potrivita io zic ca lansezi binisor si nimfe mai grele, de 3,5 daca vrei sau mai ales daca trebe. Dar nu echipamentul cred ca e decisiv aici, iar picati in marketing...no offense intended.
Pe de alta parte, da, omul si-a pregatit bine inclusiv echipamentul fix pentru bucata aia de apa pe care avea spectatori si era filmat, in special greutatea nimfelor si lungimea liderului.
Adica ce face el si cu ce face el poate avea unele limitari la distante mai mari sau ape cu adancimi mai mari. Sau mai mici.  :laugh:
DAAAAR, bucata aia de apa are adancimea si curenti destul de asemanatori cu multe ape de la noi. Cu mici reglaje e foarte aplicabil. As indrazni sa zic ca nu neaparat pt nimfe, dom doftor a intuit bine cu udele, dar si la uscate cam tot aia e.
Ideile de baza zic io ca ar fi:
pozitionarea pescarului
prezentarea
firul intins
evolutia (adancime, curent, drag...)
detectarea atacului(!)
viteza de reactie

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #9 on: November 22, 2016, 11:55:05 PM »
Despre stil... l-am incercat, am prins... e misto... e foarte greu... problema e ca atunci cand merge asa, de cele mai multe ori merge si la uscate; pestele e dispus sa se ridice de pe fund.
Da-l dreac de stil, ce e aia stil?
Da, poate fi greu. Sau nu?
Oare e dispus sa se ridice sau i-o da el unde si cum e pestele dispus?

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #10 on: November 23, 2016, 01:23:10 AM »
...
Ideile de baza zic io ca ar fi:
pozitionarea pescarului
prezentarea
firul intins
detectarea atacului(!)
viteza de reactie
Io zic ca esti in perioada aia din luna... stii... cu capritz si aspiratii...:P :P :P

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #11 on: November 23, 2016, 01:29:26 AM »
Lasand (pe cat posibil) gluma: pe mine chiar ma intereseaza subiectul; anul trecut am dat destul de mult asa, pe Buzau si pe Azuga; cu rezultate destul de sporadice dar nu mult mai sporadice decat promitea apa in momentul respectiv. Va trebui sa vad filmuletul de unde l-am lasat DAAARRRR... in ce priveste maniera asta de pescuit (ca vad ca de la "stil" tusesti  :laugh: ) cel mai important este fine-tuningul pe care esti in stare sa ti-l faci pe apa.

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #12 on: November 23, 2016, 09:44:14 AM »
prezentarea
firul intins
detectarea atacului(!)
viteza de reactie
De acord, mai ales cu ultimele 2. Sau mai bine spus cu toate, doar ca ultimele 3 sunt cu adevarat de urmarit la 'nea Jiri
Intrebam de snur pentru ca ma gindeam daca un snur d-ala de nimfa, specialul ... de care eu n-am, ar fi bun. Eu cred ca e important si snurul in momentul cind dai, ca ghidul din film, pina in mal.

miky

• Global Moderator
  • Adult
  • Înparatu'
« Reply #13 on: November 23, 2016, 10:59:35 AM »
prezentarea
firul intins
detectarea atacului(!)
viteza de reactie
De acord, mai ales cu ultimele 2. Sau mai bine spus cu toate, doar ca ultimele 3 sunt cu adevarat de urmarit la 'nea Jiri
Intrebam de snur pentru ca ma gindeam daca un snur d-ala de nimfa, specialul ... de care eu n-am, ar fi bun. Eu cred ca e important si snurul in momentul cind dai, ca ghidul din film, pina in mal.
Bah,... deci:
Eu nu prea inteleg de ce ati cazut closca in fata filmuletului  !
E misto, omu' prinde,...dar nu e nimic atat de filozofic, cu exceptia unui singur lucru: lungimea liderului (o sa revin la asta) !
Intai si intai:
Omu' da cel mai probabil cu snur de nimfa, insa... din vaga mea experienta (io am snur de nimfa si la un moment dat chiar am trecut aproape definitiv pe varianta lui), snurul de nimfa poate fi foarte bine inlocuit cu un snur DT de clasa mica 2, sau preferabil 1... Calitatea lui principala este aia ca nu trebuie sa faca o burta sensibila in prelungirea liderului atunci cand nu sprijini snurul pe apa !
In rest lucrurile sunt destul de banale ! Sa le luam pe rand:
1 - pozitionarea pescarului:
intotdeauna cea mai avantajoasa pozitionare a pescarului este undeva in aval de locul in care pescuieste pentru a nu intra in raza vizuala a pestelui pe cat posibil
In plus de asta, in mod particular, in pescuitul la nimfa, cehesc sau nu, lansatul oblic cat mai in amonte, asigura nimfei un traseu mai lung pe fundul apei pe durata lanseului ! Acelasi lucru il realizeaza si purtarea nimfei pe fundul apei cat mai in aval finalul lanseului fiind dupa ce musca se desprinde si se ridica de pe fundul apei din cauza curentului ! Cele doua cumulate asigura o zona prospectata si cercetata maxima lanseului corect; Lucrul asta e valabil atat in cazul Czech nymphing cat si pentru long nimphing (care si ala e un pic altceva decat apogeul french nymphing )
2 - prezentarea:
Daca va referiti prin prezentare la cum cade nimfa pe apa.... ea nu conteaza !
Si nu e adevarat ca, cu snurul ala nu poti intoarce decat nimfe mici de lipan ! In Scotia am pescuit foarte bine cu snur de nimfa si cu nimfe mari (bile de 4 si 4,5), si nu e nici o problema din acest punct de vedere ! Daca poti intoarce nimfe mari cu mono (sau cu french lider), sigur le intorci, chiar mai bine cu snurul de nimfa ! trust me ! Singura diferenta este ca tehnica lansarii nu e la fel ca lanseul la uscate ! Mai ales in cazul nimfelor mari si medii, lanseul corect e un fel de struto camila intre mono si snur, cu mentiunea ca la micronimfe snurul te ajuta in lanseurile la distanta putand adopta tehnica clasica de lansare ca la uscate !
3 - Firul intins se realizeaza prin tractarea lui din varful batului cu o viteza egala sau foarte putin superioara curentului apei, insa...
Firul intins e o conditie pentru sezizarea cat mai rapida si mai clara a trasaturii, cat si pentru fermitatea intepaturii exact la momentul potrivit;
Din acest punct de vedere snurul este NET INFERIOR pescuitului cu mono, care e mult mai senzitiv !
4 - Oricare ar fi evolutia, in cazul snurului nimfa totdeauna evolueaza pe fundul apei, spre deosebire de mono cu care poti regla adancimea la care vrei sa-ti plimbi musca ! In cazul snurului, musca poate evolua intre ape doar daca e facuta din constructie sa evolueze astfel, in acest caz insa timpul de scufundare prelungindu-se uneori nerentabil de mult si  pierzandu-se astfel foarte mult din zona pescuibila a lanseului, mai ales daca curentul este puternic !
5 - La pescuitul cu snur atacul se sezizeaza mult mai greu decat la mono, si cand zic asta nu ma refer la atacurile ferme care le simti ci la cele pe care nu le simti dar trebuie sa le banuiesti ! Sezizarea in cazul atacurilor fine consta in a observa cand capatul snurului dinspre lider se opreste in loc, sau "e tras" un pic in amonte sau in lateral, intr-un mod oarecum nenatural ! Din acest punct de vedere, snurul este inferior monoului ! E si motivul pentru care toti campeonii nostri mari, cu palmares  :laugh: , prefera, sau mai bine zis pescuiesc aproape exclusiv la mono mai ales in competitii, stil mascat de fiecare cum poate, dat fiind faptul ca e interzis !
6 - Viteza de reactie,... asta tine foarte mult de pescar, insa din nou mono-ul ofera pescarului acea fractiune de secunda necesara de multe ori, lucru pe care snurul n-o face !
Si acuma sa revin la lungimea liderului!
Da' asta e o chestie profi in filmulet ! Sa stii sa-ti reglezi lungimea liderului, in principal in functie de adancimea apei pe care pescuiesti si in subsidiar de greutatea nimfei cu care pescuiesti, astfel incat toate celelalte conditii enumerate mai sus sa poata fi exploatate la maximul pe care snurul il poate !
Din acest punct de vedere, io pot sa spun doar cum fac eu in astfel de cazuri cand pescuiesc la nimfa cu snur ! Liderul , cel putin in cazul meu, trebuie sa fie cam cu 1- 1,2 metri mai lung decat adacimea apei in care pescuiesti ! Acest lucru iti asigura de cele mai multe ori cazul ideal in care nu ai nevoie sa sprijini snurul pe apa, si sa apropii senzitivitatea montajului de cea a monoului
Teoretic, alegerea lungimii liderului trebuie sa fie un compromis intre cat mai lung ca sa apropii performantele de ale monoului si cat mai scurt pentru a intoarce nimfa cat mai usor  8)

Presedinte autorevalidat ! Referendum nenecesar !

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #14 on: November 23, 2016, 12:17:28 PM »
Miky, la 15:10 face citeva lanseuri la vale, snur scos citiva m, snurul se intinde, la fel si leaderul, se vad nimfele cum pica in apa, 2 plescaituri in mal. Zici ca o faci cu 2 nimfe de 4 si 4.5? Nu cu mono, ca daca e vorba de mono stiu/pot si eu, dar cu snur intreb pentru ca n-am nici de nimfa, nici DT de clasa mica ... Mi-as lua unul de nimfa, ca toti l-ati laudat acum 1 an ...

?>