prezentarea
firul intins
evolutia (adancime, curent, drag...)
detectarea atacului(!)
viteza de reactie
De acord, mai ales cu ultimele 2. Sau mai bine spus cu toate, doar ca ultimele 3 sunt cu adevarat de urmarit la 'nea Jiri
Intrebam de snur pentru ca ma gindeam daca un snur d-ala de nimfa, specialul ... de care eu n-am, ar fi bun. Eu cred ca e important si snurul in momentul cind dai, ca ghidul din film, pina in mal.
Bah,... deci:
Eu nu prea inteleg de ce ati cazut closca in fata filmuletului !
E misto, omu' prinde,...dar nu e nimic atat de filozofic, cu exceptia unui singur lucru: lungimea liderului (o sa revin la asta) !
Intai si intai:
Omu' da cel mai probabil cu snur de nimfa, insa... din vaga mea experienta (io am snur de nimfa si la un moment dat chiar am trecut aproape definitiv pe varianta lui), snurul de nimfa poate fi foarte bine inlocuit cu un snur DT de clasa mica 2, sau preferabil 1... Calitatea lui principala este aia ca nu trebuie sa faca o burta sensibila in prelungirea liderului atunci cand nu sprijini snurul pe apa !
In rest lucrurile sunt destul de banale ! Sa le luam pe rand:
1 - pozitionarea pescarului:
intotdeauna cea mai avantajoasa pozitionare a pescarului este undeva in aval de locul in care pescuieste pentru a nu intra in raza vizuala a pestelui pe cat posibil
In plus de asta, in mod particular, in pescuitul la nimfa, cehesc sau nu, lansatul oblic cat mai in amonte, asigura nimfei un traseu mai lung pe fundul apei pe durata lanseului ! Acelasi lucru il realizeaza si purtarea nimfei pe fundul apei cat mai in aval finalul lanseului fiind dupa ce musca se desprinde si se ridica de pe fundul apei din cauza curentului ! Cele doua cumulate asigura o zona prospectata si cercetata maxima lanseului corect; Lucrul asta e valabil atat in cazul Czech nymphing cat si pentru long nimphing (care si ala e un pic altceva decat apogeul french nymphing )
2 - prezentarea:
Daca va referiti prin prezentare la cum cade nimfa pe apa.... ea nu conteaza !
Si nu e adevarat ca, cu snurul ala nu poti intoarce decat nimfe mici de lipan ! In Scotia am pescuit foarte bine cu snur de nimfa si cu nimfe mari (bile de 4 si 4,5), si nu e nici o problema din acest punct de vedere ! Daca poti intoarce nimfe mari cu mono (sau cu french lider), sigur le intorci, chiar mai bine cu snurul de nimfa ! trust me ! Singura diferenta este ca tehnica lansarii nu e la fel ca lanseul la uscate ! Mai ales in cazul nimfelor mari si medii, lanseul corect e un fel de struto camila intre mono si snur, cu mentiunea ca la micronimfe snurul te ajuta in lanseurile la distanta putand adopta tehnica clasica de lansare ca la uscate !
3 - Firul intins se realizeaza prin tractarea lui din varful batului cu o viteza egala sau foarte putin superioara curentului apei, insa...
Firul intins e o conditie pentru sezizarea cat mai rapida si mai clara a trasaturii, cat si pentru fermitatea intepaturii exact la momentul potrivit;
Din acest punct de vedere snurul este
NET INFERIOR pescuitului cu mono, care e mult mai senzitiv !
4 - Oricare ar fi evolutia, in cazul snurului nimfa totdeauna evolueaza pe fundul apei, spre deosebire de mono cu care poti regla adancimea la care vrei sa-ti plimbi musca ! In cazul snurului, musca poate evolua intre ape doar daca e facuta din constructie sa evolueze astfel, in acest caz insa timpul de scufundare prelungindu-se uneori nerentabil de mult si pierzandu-se astfel foarte mult din zona pescuibila a lanseului, mai ales daca curentul este puternic !
5 - La pescuitul cu snur atacul se sezizeaza mult mai greu decat la mono, si cand zic asta nu ma refer la atacurile ferme care le simti ci la cele pe care nu le simti dar trebuie sa le banuiesti ! Sezizarea in cazul atacurilor fine consta in a observa cand capatul snurului dinspre lider se opreste in loc, sau "e tras" un pic in amonte sau in lateral, intr-un mod oarecum nenatural ! Din acest punct de vedere, snurul este inferior monoului ! E si motivul pentru care toti campeonii nostri mari, cu palmares

, prefera, sau mai bine zis pescuiesc aproape exclusiv la mono mai ales in competitii, stil mascat de fiecare cum poate, dat fiind faptul ca e interzis !
6 - Viteza de reactie,... asta tine foarte mult de pescar, insa din nou mono-ul ofera pescarului acea fractiune de secunda necesara de multe ori, lucru pe care snurul n-o face !
Si acuma sa revin la lungimea liderului!
Da' asta e o chestie profi in filmulet ! Sa stii sa-ti reglezi lungimea liderului, in principal in functie de adancimea apei pe care pescuiesti si in subsidiar de greutatea nimfei cu care pescuiesti, astfel incat toate celelalte conditii enumerate mai sus sa poata fi exploatate la maximul pe care snurul il poate !
Din acest punct de vedere, io pot sa spun doar cum fac eu in astfel de cazuri cand pescuiesc la nimfa cu snur ! Liderul , cel putin in cazul meu, trebuie sa fie cam cu 1- 1,2 metri mai lung decat adacimea apei in care pescuiesti ! Acest lucru iti asigura de cele mai multe ori cazul ideal in care nu ai nevoie sa sprijini snurul pe apa, si sa apropii senzitivitatea montajului de cea a monoului
Teoretic, alegerea lungimii liderului trebuie sa fie un compromis intre cat mai lung ca sa apropii performantele de ale monoului si cat mai scurt pentru a intoarce nimfa cat mai usor