Author Topic: Proiect ordin prohibitie 2015  (Read 34259 times)

flydb

• Musca 13
  • Adult
Proiect ordin prohibitie 2015
« on: December 03, 2014, 04:18:56 PM »
Pe site-ul ANPA a fost postat proiectul de ordin privind prohibitia pescuitului in anul 2015.

Un lucru bun este faptul ca in proiect nu mai apar aberatiile de anul acesta gratie carora sezonul de pescuit la pastrav s-a deschis pe 1 iunie.
Cu toate acestea nu pot sa ma declar multumit deoarece se mentine interdictia de pescuit la lipan tot timpul anului,  iar sezonul pentru pastrav se propune a fi, ca deobicei, 1 mai - 14 septembrie.
Deoarece anul aceste ANPA a promis in scris Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva ca o va invita la consultari atunci cand se va elabora Ordinul de prohibitie pe 2015 eu propun conducerii Asociatiei FLYFISHINGCLUB MUSCA XIII sa elaboreze in regim de urgenta o scrisoare catre Romsilva in care sa-i solicite acesteia sa participe la respectivele consultari si sa sustina, in numele comunitatii de pescari din zona de munte, urmatoarele;

- extinderea rezonabila a perioadei de pescuit pentru pastrav ( 1 aprilie - 30 septembrie)
- pescuitul lipanului in perioada 1 aprilie - 31 decembrie numai in regim C&R

MUSCA XIII reuseste tot ceea ce-si propune!!!

JB

• Adult
  • Haba haba
Re: Proiect ordin prohibitie 2015
« Reply #1 on: December 03, 2014, 04:29:03 PM »
Pentru mine suna cam ambiguu reglementarea pentru stiuca...
ştiuca, pe o durată de 45 zile, în perioada 01 februarie – 17 martie inclusiv, cu respectarea prevederilor art. (1);
fata de
Fără a aduce atingere prevederilor art. 1 de anul trecut
In esox lucius veritas

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #2 on: December 03, 2014, 06:27:20 PM »
Multumim flydb!
Vigilent si amabil ca de obicei. :)

miky

• Global Moderator
  • Adult
  • Înparatu'
« Reply #3 on: December 04, 2014, 10:48:52 PM »
Deoarece anul aceste ANPA a promis in scris Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva ca o va invita la consultari atunci cand se va elabora Ordinul de prohibitie pe 2015 eu propun conducerii Asociatiei FLYFISHINGCLUB MUSCA XIII sa elaboreze in regim de urgenta o scrisoare catre Romsilva in care sa-i solicite acesteia sa participe la respectivele consultari si sa sustina, in numele comunitatii de pescari din zona de munte, urmatoarele;
- extinderea rezonabila a perioadei de pescuit pentru pastrav ( 1 aprilie - 30 septembrie)
- pescuitul lipanului in perioada 1 aprilie - 31 decembrie numai in regim C&R
MUSCA XIII reuseste tot ceea ce-si propune!!!
Flydb,
si eu iti multumesc ca esti tot timpul pe faza !
Da, cred si eu ca ar fi oportuna acum o astfel de adresa catre RNP, ba mai mult eu cred ca sunt necesare 2 adrese:
Una catre RNP si una catre ANPA
avand insa in vedere si ultimele noutati cu care nu stiu daca esti la curent, uite ce as propune eu:

Asa cum stii, in 2012(sau 2013 ?) s-a infiintat FRPMA, acea federatie din care noi ne-am retras atunci cand am simtit ca lucrurile o iau pe alt drum !
Intre timp, se pare ca celor din FRPMA le-a venit mintea la cap, si in luna octombrie 2014, au avut un AG, soldat cu suspendarea clubului Aqua din FRPMA si cu realegerea unei noi conduceri, de asta data se pare ca mult mai orientata spre obiectivele si principiile pe care le-am promovat noi atunci (si pe care le promovam in continuare)
Ca atare, pe de-o parte de vreo 10 zile ne-au trimis o invitatie de afiliere, pe de alta parte nici noi nu prea avem motive sa o refuzam, avand in vedere ca toate motivele retragerii noastre de atunci, au fost indepartate sau rezolvate !
Ca atare, acum tocmai suntem in curs de afiliere !
Deci avand in vedere cele de mai sus parerea mea este ca:
O astfel de adresa catre RNP, ar avea mai multa greutate daca ar veni din partea unei federatii de cluburi de muscari decat din partea unui singur Club !
Totodata, sunt de parere ca ar trebui trimisa tot din partea FRPMA si o adresa catre ANPA prin care FRPMA in calitate de reprezentanta a comunitatii de muscari din Romania, sa ceara clar sa fie invitata si ea la consultari cu ANPA in privinta ordinului de prohibitie, dar si la orice ale consultari pe marginea subiectului pescuit ! FRPMA este indreptatita sa ceara prezenta la aceste consultari precis, in baza OUG 23 /2008, nu mai stiu acum exact care articol, dar sunt sigur ca il putem gasi la nevoie !
In privinta insusirii celor 2 adrese de catre FRPMA, ma ocup eu sa le propun si sa-i conving !
In acelasi timp, poate ca ar fi mult mai eficient daca impreuna am putea pregati textul celor 2 adrese, pe care mai apoi sa le supunem spre adoptare FRPMA !
Iti fac aceasta propunere, nu ca sa ne eschivam ci pentru ca sincer, in acest moment cred ca in forma propusa de mine am putea avea mai multe sanse !
Oricum nu voi pune in discutie acesta problema in fata FRPMA, inainte de a afla raspunsul tau cu privire la propunerea de mai sus !
Asadar, ... astept la randul meu, parerea ta despre parerea mea !  ;D
Presedinte autorevalidat ! Referendum nenecesar !

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #4 on: December 05, 2014, 12:13:18 AM »
Ma scuzați ca ma bag, dar eu cred ca flydb dorește ca noi sa fim reprezentați corect la negocieri. Ca o face Musca 13 sau federația muscarilor, atîta timp cat interesul nostru este prezentat ... nu cred ca are obiecții.
Motiv pentru care ... purcede cu convingerea federației să treacă la fapte.
Totuși, singura obiecție pe care ar putea să o aibe flydb este ca federația să te delege pe tine!!  De fapt obiecția o am eu ... și este pentru binele nostru al tuturor.  ;D

flydb

• Musca 13
  • Adult
« Reply #5 on: December 05, 2014, 11:44:35 AM »
Am discutat telefonic cu presedintele nostru. Nu am niciun fel de obiectie la contrapropunerile pe care le-a facut. Important este ca cele doua scrisori sa se faca, iar daca sunt asumate de FRPMA, cu atat mai bine!

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #6 on: December 05, 2014, 01:43:44 PM »
Dar se intentioneaza scoaterea lipanului de sub prohibitia permanenta? Ca nu m-ar mira sa apara in ordin reglemetarea sezonului de pescuit la lipan pana la 1 decembrie 2015, insa fara a aduce atingere articolului care-l interzice de tot...

miky

• Global Moderator
  • Adult
  • Înparatu'
« Reply #7 on: December 05, 2014, 01:52:53 PM »
Dar se intentioneaza scoaterea lipanului de sub prohibitia permanenta?
Ma, deci nu !... noi prin intermediul FRPMA intentionam sa solicitam instituirea prohibitiei generale si permanente la toate speciile de pesti, fara exceptie !  :P
In felul asta ne vom putea concentra activitatea pe partea de flytying, rodbuilding si casting pe iarba, nederanjati !!!...
Asta pe langa ca la viitoarle MAN-uri, ne va ramane mult mai mult timp pentru beutura !
 :laugh: :laugh: :laugh:
Presedinte autorevalidat ! Referendum nenecesar !

tavistan

• Musca 13
  • Adult
« Reply #8 on: December 05, 2014, 02:00:48 PM »
Sa fie primit! deci!...
Mi se pare corect! Atunci sa-i vad eu pe toti impostorii care au pretentia incalificabila ca o musca sa prinda peste... Deja vad cum le fuge pamantul de sub picioare! Burjuii dreaq!
Va tin pumnii, miky! Bafta, noroc si succes!

:laugh:

Tavi

• Administrator
  • Adult
« Reply #9 on: December 07, 2014, 09:50:14 AM »
Flydb, mie nu mi-e clar daca pescuitul la pastrav se deschide in 1 mai sau 10 iunie, dupa cum scrie in proiect.
E drept ca la stiuca au scris asa:
”a) ştiuca, pe o durată de 45 zile, în perioada 01 februarie – 17 martie inclusiv, cu respectarea
prevederilor art. (1); Deci la stiuca se deschide in 18 martie si se inchide in 11 aprilie.”
Iar la pastrav asa:
”d) păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu şi păstrăvul fântânel, începând cu data intrării în
vigoare a prezentului ordin până la data de 30 aprilie inclusiv şi din 15 septembrie până pe 31
decembrie;”
Lipseste referirea la art. 1, am putea interpreta ca dupa 30 aprilie nu se aplica art 1, dar tot neclar e, ca nu spune clar nici ca e exceptie de la prevederile art. 1...
De exemplu, in alta parte au scris asa:
”(5) Prin excepţie de la prevederile art. 1, alin. (1)”
Care articol 1 zice asa:
”Art. 1 -(1) Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial,
recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare
acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie – 09
iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de
45 de zile, în perioada 11 aprilie - 25 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin

Deci intrebarea ar fi:
Art. 5 (1) d) e considerat exceptie de la prevederile art. 1(1)?
Daca da de ce dreac nu au scris ”prin exceptie”??? asta e retorica, evident.

Bogdan79

• Adult
« Reply #10 on: December 07, 2014, 12:08:22 PM »
Tavi, art. 5 1 d este exceptie si este foarte bine ca este asa si nu mai sunt aberatile de anul trecut.  Important este sa ii facem (faceti)  sa inteleaga pe autoritatile aste de propun ordinul de prohibitie, ca prin marirea perioadei de pescuit la salmonide in niciun caz nu se diminueaza populatia piscicola, ci poate chiar din contra, datorita faptului ca fiind pescari sportivi pe ape de munte, impiedica braconierii sa-si faca treba in voie.  Ca argument la treba asta am putea propune si la pastrav sa fie perioada majorata de la 15 martie la 1 mai doar in sistem prinde si elibereaza.  Eu personal, ca si multi altii de aici as propune chiar sistem prinde si elibereaza la toate salmonidele, tot anul, dar dupa aceea sigur o s l-i se para ceva in neregula :o , si ne pomenim ca interzic pescuitul cu totul la salmonide, ca sa fie treba treaba   :laugh: .
Tot ca argumente ar trebui date si sistemele tarilor europene cu acelasi climat, si invocat uniformizarea legislatiei europene.  Pai ce la slovaki polonezi cehi si altii de pe langa noi pastravii au o pereche de cohones mai putine decat ai nostrii,  si se inmultesc in perioade mai scurte??? 

Marius

• Adult
  • Wolf
« Reply #11 on: December 07, 2014, 12:34:22 PM »
Daca totusi ajunge cineva sa discute cu RNP si ANPA, trebuie atrasa atentia, inainte sa se aprobe viitorul ordin, ca au omis in fiecare an o perioada cand nici un peste nu este ocrotit, mai ales pastravul si lipanul.
Nu stiu cati si-au dat seama de asta, dar ar trebui stipulat un articol exact in proiectul pe 2015 si in cele care vor urma! ;)

Aceasta perioada este intre 1 Ianuarie a fiecarui an si pana apare ordinul in Monitorul Oficial pentru anul respectiv, ordin care apare prin Februarie sau Martie !!!

Practic in acea perioada e liber la pescuit!

In nici un ordin nu scrie clar, de fapt nu scrie de loc, ca ''prezentul ordin'' este valabil pana apare altul si astfel sa poata fi si acea perioada sub incidenta unei legi!

Hunting & fishing......hobby or madness

flydb

• Musca 13
  • Adult
« Reply #12 on: December 07, 2014, 01:05:12 PM »
@Tavi,

Eu cred ca se intentioneaza ca la pastrav sa se poata pescui de la 1 mai, dar ai dreptate, nu este foarte clar. Tocmai de aceea eu cred ca trebuie sa ne implicam cu toate fortele, impreuna si cu cei de la Romsilva, pentru ca ordinul sa fie cat mai clar cu putinta. Modelul de ordin care era utilizat in urma cu 2-3 ani era mult mai OK deoarece art.1 se incheia cu formula cu exceptiile prevazuta in prezentul ordin. Si DA!, ordinul ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie, dar probabil ca este deja destul de tarziu.

Liviu

• Administrator
  • Adult
« Reply #13 on: December 16, 2014, 09:29:24 AM »
"Pe surse" am priceput ca se asteapta interventia lui Miky pentru redactarea scrisorilor. Dar cum ieri s-o sarbatorit, o fi mahmur omul. Nu dam startul unei scrisori aici? Macar ca sursa de inspiratie daca nu o sa ii placa ...
Ca vorba aia: vremea trece ...

flydb

• Musca 13
  • Adult
« Reply #14 on: December 16, 2014, 11:14:04 AM »
Cred ca mahmureala este de vina ! Totusi domn presedinte trebuie sa se grabeasca, nu de altceva, dar noul guvern este gata. Avem un ministru nou la Mediu.

?>