Musca 13

General Category => Rauri, lacuri, ramuri => Topic started by: pik_joker on April 22, 2014, 12:20:10 AM

Title: Costa Rica 2014
Post by: pik_joker on April 22, 2014, 12:20:10 AM
Dragi colegi muscari, m-am intors din Cost Rica. Am facut multe poze, am scris si cateva randuri. O sa postez aici cateva randuri in romana. In principiu cam tot ce o sa scrie aici o sa fie si la mine pe blog in engleza. Pozele o sa le postez doar la mine pe blog fiindca sunt multe asa ca le puteti viziona acolo. Daca aveti intrebari, va stau cu cea mai mare placere la dispozitie.

De cativa ani buni am tot incercat impreuna cu prietenul meu S sa organizam o iesire la pescuit in ape marine. Am cazut de comun acord ca mica noastra expeditie sa fie undeva intre sfarsitul lui Martie si in inceputul lui Aprilie. Locatia am stabilit-o ceva mai tarziu. Ca fiecare sa aibe parte de distractie ne-am hotarat sa fie un concediu de pescuit mixt ( fly & spin ). Un alt prieten, JC, s-a hotarat sa ne insoteasca.
Anul trecut am citit un articol in nr. 5 al revistei ‘Traveling Fishermen’ legat de pescuitul la musca pe coasta de Vest in Costa Rica, peste tinta fiind exemplarele mari de mahi-mahi. Articolul a fost scris de catre Rainer Syre, un muscar versat ce are in fiecare an peste 60 de zile de saltwater fly fishing la activ. Avand in vedere ca in perioada alocata concediului, posibilitatea de a prinde un mahi-mahi era foarte mica, ne-am hotarta sa ne incercam norocul cu tot felul de specii de jack, ton, roosterfish si eventual sailfish daca ne va permite oceanul.

In momentul in care am luat deciziile finale era inceputul lui Ianurie. Desi mai aveam cateva saptamani bune pana la plecare mai erau multe de organizat si procurat ca excursia sa fie cat de cat incununata de succes. Cel mai mare ajutor l-am primesti din partea lui Rainer Syre care are foarte multa experienta legata de pescuitul pe coasta de Vest in Costa Rica si nu numai. Rainer ne-a furnizat informatii pretioase legate de pescuit, logistisca si restul problemelor organizatorice. Cu ocazia asta vreau sa-i multumesc din tot sufletul pentru ajutorul acordat. Au urmat saptamanai de pregatire acerba in care au fost achizitionate bete, mulinete si fire, au fost legate zeci de muste si a fost completata lista vaccinurilor recomandate. Pentru profilaxia malariei am avut cu noi Malarone de care am fi facut uz in cazul aparitiei primelor simptome dar nu a fost cazul. Foarte importante sunt spray-urile impotriva insectelor precum si lotiunile de protectie UV care nu au voie sa lipseasca din bagajul calatorului.

A sosit si ziua zborului. Ne-am intalnit in Amsterdam de unde am zburat pana in Panama City unde am avut o escala de 5 ore. Apoi a urmat un zbor scurt pana la San Jose, capitala Costa Ricai. Prima mare grija pe care am avut-o au fost bagajele, dar totul a ajuns cu bine la destinatie. Cand am iesit pe portile aeroportului ne-a intampinat un aer cald de tropice desi era deja intunneric. Am luat un taxi pana la hotelul unde avea sa ramanem pana a doua zi.

Dis de dimineata am fost treziti de primele raze de soare si de ciripitul multor pasarele viu colorate. Dupa micul dejun ( gallo pinto / orez cu boabe de fasole negre si oua ) am pornit spre aeroportul national de unde am zburat cu un micut avion in care nu au incheput mai mult de 12-15 pasageri, la Tambor in Sudul Peninsulei Nicoya. Ultimii 40 de km pana la destinatie ( Mal Pais ) i-am parcurs cu masina. Drumurile neasfaltate erau prafuite si greu accesibile fara un vehicul 4 x4.

Dupa cazare, ne-am pregatit betel de pescuit si am mers sa inspectam apa care se gasea la mai putin de 200 de metrii. O plaja salbatica cu stanci ce se ridicau ca niste colti din apa, curenti puternici ce loveau malul impreuna cu valuri de peste 2 metrii si copaci plini ciorchine de pasari fregata si ulii curcan. La prima vedere un adevarat paradis pentru surferi, pe cand pentru pescuitul la musca au inceput sa incolteasca primele indoieli. Temperatura apei avea in jur de 30 °C iar afara erau peste 35 °C.

Odata cu lasarea serii au inceput sa iasa la vedere maimutele urlatoare. Impreuna cu circadele aveau sa ne concerteze pentru apoape 2 saptamani cu preponderenta la rasaritul si apusul soarelui. In jurul orei 5 se crapa de ziua iar sera la 6 era deja intuneric. Pescuitul l-am impartit in doua etape zilnice, dimineata si dupamasa pentru 3-4 ore. Micuta piscina din curtea vilei s-a dovedit a fi o adevarata binecuvantare in pauza zilnica dintre etapele de pescuit.

Gata cu povestile! Sa trecem la elementul de baza al concediului nostru, pescuitul.
Pescuitul in cea mai mare parte s-a desfasurat din barca (pangas) cu o lungime de 7-8 metrii echipate cu motoare de 65-70 PS. Am avut parte de cei mai buni ghizi din zona, Clay si Iti Zamora, care isi cunosc apele de pescuit ca si pe propriile buzunare. Pescuitul din acest tip de barca in 3 plus ghid/captain, s-a dovedit a fi destul de dificil, dar ne-am adaptat destul de repede la situatie. Un muscar in spate langa motor, un alt muscar in fata iar locul de mijloc i-a revenit lui S. care a pescuit doar la spin. Locul din fata mi-a revenit mie fiind cel mai mic si usor. Poate cel mai bine pozitionat dar totodata dezavantajat de valurile care te dezechilibreaza mai tot timpul in timpul lanseurilor.

Reperarea pestiilor este mult mai grea in comparatie cu pescuitul pe flaturi. Am fost intr-o permanenta cautare a bancurilor de sardine, restul pestilor fiind cel mai usor in aceste zone de gasit. Pescuitul de pe mal s-a dovedit cel putin la fel de greu ca si cel din barca daca nu si mai greu. Rar lansezi tintit pesti ce se gasesc la suprafata in schimb faci mult blind casting ca sa acoperi zone intinse de apa. Cosurile de stripping s-au dovedit a fi absolut necesare la pescuitul de pe stanci.

Primul contact l-am avut cu un blue fin trevally in jur de 8 lbs. Care mi-a rupt class tippetul de 20 lb. La circa 5 cm de nod intrand printre stancile ascutite ce impodobeau peisajul submarin. Diferitele specii de jacks au fost adversarii principali. Frumoase exemplare de jack crevalle intre 4 si 18 lbs. Au fost prinse atat la musca cat si la spin. Inca din primele zile atentia mi-a fost captata de catre ladyfish, pentru mine ca si muscar un adevarat gamefish. Lanseurile de 20-25 de metrii in directia bancurilor de sardine erau urmate de stripuri lungi si regulate. La distante de 10-15 metrii de barca puteai vedea 2-3 siluete care urmareau streamerul. Incarcat cu o doza de adrenalina, viteza de recuperare crestea, producand atacuri asupra mustei ce duceau la adevarate explozii ale apei. Un peste foarte energic ce ofera driluri cu multe piruete, fara ai da muscarului prilejul de a se plictisii. Exemplare prinse nu au depasit 3-4 lbs. iar bete 7 wt  fiind suficiente. De pe mal am pescuit in Cabuya, unde am avut parte de ceva mai putin vant decat in Mal Pais. Pestii prinsi au fost ladyfish si jack crevalle.

Am avut parte de atacuri scierra macro atat la fly cat si la spin. Primul contact cu acest peste l-am avut cu cativa ani in urma in Cuba cand am fost impresionat de verocitatea cu care isi ataca prada. De data asta atacurile la fly s-au lasat fara finalizare in mare parte din cauza tipeturilor taiate. Acest peste are dinti cu o dispozitie asemanatoare dintilor de fierastrau care distrug fara probleme un shock tippet din hard mono sau flurocarbon de 0,8 mm. Lanseurile cu tipet de otel au fost destul de incomode asa ca am renuntat destul de repede la ele. Cea mai mare scierra a fost prinsa de catre S la un glider avand in jur de 15-16 lbs. Alti adevarati distrugatori de flurocarbon s-au dovedit a fi zarganii. Dupa capturarea acestor pesti fiind necesara intregului leader.   

Ne-am distrat de minune cu exemplarele de yellow fin tuna si macro tuna care s-au dovedit a fi adversari redutabili cu o deosebita valoare culinara. Pe langa bine cunoscutul sashimi am avut parte de tuna steak aproape in fiecare zi. JC si S s-au dovedit a fi nu numai pescari desavarsiti ci si bucatari de mare rang.

Unul dintre principalele motive care ne-au determinat sa calatorim atat de departe a fost rosterfish-ul, un peste pe cat de frumos pe atat de greu de prins. Pescuitul cu musca artificiala este extrem de greu si necesita extrem de multa rabdare. Se folosesc bete 12 wt +. Metoda de pescuit este asemanatoare cu cea a sailfish-ului. Se tracteaza un teaser ( in general un ton de 1-1,5 kg ) la ca. 10-15 metrii in spatele barcii iar in momentul in care pestele isi face aparitia la suprafata apei, teaserul este rapid recuperat si musca, o ditamai dihanie de 25-30 cm este lansata ( sau mai bine spus aruncata prin smulgere ) in apropierea pestelui. Din pacate noi nu am avut norocul de a captura acest peste cu musca artificiala. Dupa ore bune de trolling al teaserului fara succes, am renuntat la acest tip de pescuit. Primul rooster in jur de 25 lb. a fost prins de JC in zona in care Rio Bongo se varsa in ocean, intro zi cu foarte mult vant in care pescuitul la musca a fost aproape imposibil. Pestele a fost capturat la batul de spin cu un popper. Urmatorul rooster, putin mai mic i-a revenit lui Saviz cateva zile mai tarziu. Eu am fost nevoit sa astept pana in ultima zi cand am reusit sa capturez un exemplar de 25 lb. +. Dupa ce am capturat acest superb animal m-am hotarat ca pentru urmatorul doar musca intra in discutie chiar daca ar fi sa astept o vesnicie. Puterea de lupta a cestui peste este extraordinara.

Dintre highlite-urile tripului merita mentionat un cubera snapper de 32 lbs pe care l-am prins cu un popper la batul de spin. Sperantele de a vedea pestele la suprafata apei in momentul in care mi-am dat seama cu ce monstru am de a face au fost minime, pescuind cu un bat light-medium. In penultima zi, ghidul nostru Iti a reusit sa captureze un amberjack de 35 lb. +. Din pacate nu am reusit sa pescuim sailfish , o iesire real offshore fiind nejustificata la conditiile meteo de care am avut parte. Multi pesti au fost capturati si multi au castigat duelul in favoarea lor. De mentionat merita a fi un mahi-mahi si un black fin tuna in categoria 10 lb. care dupa cateva minute bune de drill au castigat batalia in favoarea lor,  ambii la batul de musca.

Odata cu aceasta iesire s-a deschis un nou capitol in ceea ce am cunoscut pana acum in domeniul saltwater fly fishing, potential de infectie extrem cu foarte mare rata de recidiva. In ultimele zile de sedere in Costa Rica, mintea a inceput sa faureasca planuri pt. o noua expeditie. Costa Rica si mai ales coasta de Vest mi-au lasat o impresie extrem de placuta. O reintoarcere in iarna, daca nu anul acesta, cel tarziu la anul pentru a prinde mahi-mahi la musca este iminenta. Dupa ce am avut ocazia de a pescui impreuna cu Clay si Iti Zamora nu as putea concepe de a iesi cu altcineva pe mare in afara lor, pe intreaga intindere a Golfului Nycoia si zona adiacenta de coasta a Oceanului Pacific. Totodata vreau sa-i mai multumesc inca odata lui Rainer Syre pentru tot ajutorul furnizat fara de care intreaga organizare ar fi fost mult mai dificila.

Daca sunteti interesati de o iesire la pescuit in aceasta zona a globului, ii puteti contacta direct la numarul de telefon  Clay Zamora. Daca aveti intrebari pe care nu le-am dezbatut in randurile de mai sus, va stau cu mare placere la dispozitie. 

Tackle folosit:
Betele 10/11 wt si 13-15 wt Beulah Blue Water s-au dovedit a fi inbatabile dand dovada de multa rezerva de putere in lupta cu pestii, ducand la lanseuri lungi cu un minim de efort. Mulinetele folosite au fost un Tibor Billy Pate Tarpon pentru batul 10/11 wt si un Orvis Mirage VI pentru cel 13-15 wt. Preferata mea a fost Billy Pate, fiind o mulineta de exceptie. Marele dezavantaj findu-i greutatea ( 13 oz. ). Dupa aproape 4 zile de lanseuri, in cea mai mare parte blind casting, am fost nevoit sa fac o zi pauza din cauza suprasolicitarii antebratului si a mainii drepte. Pentru lanseuri tintite in care pestele este vizualizat la suprata apei este ideala, pentru un pescuit cu mult blind casting o sa-mi caut o mulineta mai usoara. Firele flosite au fost in mare parte Rio Tropical OutBound Short intermediate si floating. La pescuitul din barca am preferat intemediate pe cand la pescuitul de pe mal pe cele floating. Am mai folosit Airflo Depthfinder de 700 grains care s-a comportat foarte bine pe batul 13-15 wt, facand si lansari cu streamere de 30 de cm posibile. Leaderele cu lungimi de 7-9 picioare au fost confectionate din hardmono si fluorocarbon. Pentru 13-15 wt, butt de 1mm legat la fir cu un bimini twist loop, class tipet de 40 lb. si shock tipet de 60 lb.. Pentru 10/11 wt, butt de 0,8 mm, class tipet de 20 lb. si shock tipet de 50 lb.. Pentru legaturile butt/ class tipet si class/ shock tipet am folosit un slim beauty knot. Pentru legare streamerului la shock tipet am folosit non-slip-mono knot. Backingul folosit a fost gel spun de 30 si 50 lb. Conectarea la fir a fost facuta prin bimini twist double loop. Streamerele au reprezentat in mare parte imitatii de sardine ( deceivere, clouser minnow, gurglere ). Culorile chartreuse/alb si gri/alb au dat cele mai bune rezultate.   

Sper ca v-am facut pofta de un pescuit in apa sarata ! Fir intins !  8)
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: pik_joker on April 22, 2014, 02:06:43 AM
Aici sunt pozele  ;)

http://vladysfflair.blogspot.de/2014/04/costa-rica-fly-spin-fishing.html
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: Varu on April 22, 2014, 05:33:18 AM
 Excelent...buna treaba ati facut.
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: Tavi on April 22, 2014, 08:32:58 AM
Io recunosc ca sunt invidios si ca te urasc.
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: ortoadi on April 22, 2014, 08:38:01 AM
:D:D:D
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: JB on April 22, 2014, 09:04:48 AM
Nice one!!!
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: pik_joker on April 22, 2014, 07:03:29 PM
Ma bucur mult ca v-au facut placere randurile de mai sus !
Tavi, data viitoare putem organiza ceva impreuna !
Mark, a fost bine, ne-am batut rezonabil dar se putea si mai bine ! Iesirea asta a insemnat pt mine multa experienta acumulata si bineinteles mult fun !
Ce am omis sa precizez in rezumatul de mai sus este scorul care nici macar nu e chiar sa de ridicat pt. o iesire de genul asta.
Zborul + transport la destinatie ( dus-intors ) ca. 750 Euro. Cazarea ( intr-o casa de vacanta cu baie, bucatarie si piscína )  100 $ / noapte care se imparte la 3-4 persoane. Barca cu ghid pe 10 zile de pescuit a venit in jur de 800$ de persoana. Nu stiu daca o sa reusesc sa ma reintorc in iarna asta dar la anul cel tarziu vreau sa mai merg odata pt. mahi mahi. Daca doreste careva sa ni se alature este oricand binevenit !
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: Bogdan79 on April 22, 2014, 10:04:56 PM
Minunat, dar mai fa totusi o recapitulare a costului total.  Ce ai scris a ajuns la 1800 Euro/dolari  dar presupun ca ati mai cheltuit ceva ceva pe mancare si bautura.  Si important pentru rezidentii romani de unde ati plecat sau intentionati sa plecati data viitoare? 

Si mai am o intrebare...  pe acolo nu sunt si tarponi???   :o   :o  , caci de restul speciilor nu prea auzisem   :laugh:  .
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: pik_joker on April 23, 2014, 12:00:19 AM
Bogdan, am refacut un calcul complet ( deci absolut toate costurile ) si am ajuns la suma de 2000-2300 Euro din 22 Martie pana in 02 Aprilie. Zboruri Europa - Costa Rica  sunt sau direct din Madrid - San Jose sau din Amsterdam/Paris prin Panama City. Daca e sa fie ne intalnim in Madrid la aeroport. Tarponul este o specie tipic atlantica. Il gasesti in habitatul lui pe intreaga coasta de Est a USA, America Centrala si Nordul Americii de Sud (Atlantic, Marea Caraibelor) precum si pe coasta de Vest a Africii. Multe recorduri mondiale la tarpon sunt din Sierra Leone, Angola etc. Acest peste a ajuns si in Pacific prin Canalul Panama dar nu sunt in numar atat de mare ca sa merite a fi pescuit tintit.
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: muskmd on April 23, 2014, 06:55:03 AM
interesanta treaba.... intrebare : daca nu luati ghid aveati vreo sansa de capturi ? ghizii dadeau si fly sau doar spin ?
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: ortoadi on April 23, 2014, 07:28:14 AM
Ce te mananca.....  :laugh: :laugh: :laugh:
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: Liviu on April 23, 2014, 08:53:17 AM
... ceva nou, s-a saturat de Doc, vrea alt ghid  ;D
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: tavistan on April 23, 2014, 10:07:32 AM
 :laugh: :laugh: Chiar, ati dormit cu ghizii in aceiasi camera?  :laugh:
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: pik_joker on April 23, 2014, 06:34:28 PM
Fara ghid nu ai barca asta e problema nr. 1! Perimetrul de apa pe care am pescuit a fost imens ( ca. 20 km x 10 km ).  Sa spunem ca totusi am fi avut o barca fara ghid, am fi prins dar nu asa de mult si nu asa de mari. Oamenii aia chiar isi cunosc apele. Cunosc orice mic platou subacvatic sau orice alta structura unde sta pestele si ei te duc tintit acolo.
 :D Nu am dormit cu ghizii in camera  ;D, dar odata nevasta unuia a gatit ciorba de peste si am fost invitati la masa ! Fiecare dintre noi a avut camera lui ! Uite aici un link cu habitation-ul nostru, am avut Manzanillo House !http://www.villaslunademiel.com/ingles/aboutus.htm
Astia sunt singuri ghizi din zona care pescuiesc si la fly.
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: Mihnea on April 23, 2014, 06:48:13 PM
Extraordinar de frumos, orgasme multiple sa zic asa :))
Felicitari ca te-ai inhamat la expeditia asta!
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: pik_joker on April 23, 2014, 11:04:46 PM
Multam fain Mihnea ! Daca vrei sa iasa cat mai ieftin trebuie sa organizezi mult si orice informatie pe care o primesti iti este utila dar crede-ma merita tot efortul. Sunt niste bani dar o data pe an sau poate cel tarziu la 2 ani merita facuta o astfel de excursie.
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: muskmd on April 24, 2014, 06:50:40 AM
nu radeti ma, intrebam de ghizi in ideea economiei la bani , numai ca se vede ca s-ar putea sa fie economie la peste :laugh:, mai ales la sw unde ai apa multa a dracu de acoperit ....
Title: Re: Costa Rica 2014
Post by: pik_joker on April 24, 2014, 11:44:55 PM
in ideea economiei la bani
In Bahamas sau Belize la pescuit inshore ( pe flat ), multi isi iau un ghid pentru o zi ca sa primeasca informatiile necesare cat mai repede, apoi urmatoarele zile pescuiesc fara ghid.
?>