Un nou trend în pescuitul la muscă – lansetele microspey

Pescuitul la muscă este unul dintre cele mai versatile stiluri de pescuit. Se pot prinde pești care se hrănesc cu precădere pe fundul apei sau la diferite adâncimi, dar și pești care se hrănesc la suprafață sau pești răpitori.

Cu un echipament bine ales, un pescar de muscă poate pescui fără probleme  de la râurile de munte până la râurile sau lacurile de șes, adaptându-se relativ ușor la pescuitul diferitelor specii de pești, în funcție de locație.

Mulți consideră că cel mai  mare dezavantaj al pescuitului la muscă este necesitatea de spațiu în spatele pescarului, spațiu necesare efectuării lansării.

Pentru pescarii de muscă din apele de șes, care pescuiesc în special după clean,  printre cele mai mari probleme se numără vegetația densă, crescută până pe malul apei, malurile înalte sau alte obstacole care împiedică efectuare lanseului clasic pentru lansetele de o mână, limitând astfel numărul locurilor în care se poate pescui. De cele mai multe ori, tocmai aceste locuri, care sunt greu accesibile, sunt și cele care țin pești mari.

În astfel de locuri, pescarul la muscă are două opțiuni:  utilizarea lanseurilor de tip spey pentru lansetele de o mână sau utilizarea unei lansete microspey combinat cu lanseuri de tip spey cu două mâini.

clipboard01

Termenul de microspey este un termen consacrat de Ed Ward, un pionier al stilului skagit  și desemnează lansetele de două mâini  care se împerechează cu fire de o singură mână și pentru care sunt utilizate lanseuri de tip spey.  Aceste lansete nu sunt standardizate și nici nu se găsesc în portofoliul producătorilor de lansete și
s-au născut din necesitatea pescarilor de a pescui în zone cu multă vegetație, unde lanseurile clasice sunt dificil de realizat, dar care să păstreze sensibilitatea și să ofere finețea necesară pentru drilurile cu pești de talie mai modestă.

Unii producători își promovează lansetele ușoare de spey – sau așa-numitele lansete trout spey – sub denumirea de lansete microspey.  Diferența majoră dintre cele două tipuri de lansete este aceea că lansetele ușoare de spey au clasa desemnată pe standardul AFFTA pentru lansetele de două mâini, deci lansează mase mai mari și totodată au lungimi ce depășesc 10 picioare, iar lansetele microspey sunt de lungimi în general cuprinse între 8.5 până la 10 picioare, sunt construite din blank-uri  sau transformate din lansete de o singură mână, iar masa firelor utilizate rareori ajunge la 20 grame. Practic, o lansetă microspey ar fi echivalentul unui băț spey ultra ușor.

clipboard02

După cum menționam și anterior, lansetele de tip microspey nu se găsesc în oferta producătorilor de lansete de pescuit la muscă. Dacă un pescar dorește o astfel de lansetă, trebuie ori să și-o construiască, să și-o adapteze  singur, ori să apeleze la un montator consacrat de lansete.

Pentru început trebuie aleasă clasa lansetei. Clasa trebuie corelată cu mărimea peștilor vizați,  cu mărimea muștelor și cu condițiile de vânt în care se va pescui. Dacă se vizează cleni, o lansetă de clasa  3 – 4 este suficientă. Dacă se vizează și alți pești,  cum ar fi avatul, atunci o lansetă de clasa 5 – 6 este recomandată.  Dacă  se dorește a se pescui cu polilidere scufundătoare, atunci trebuie iarăși alese clase mai mari. Bineînțeles, se poate merge și la clase mai mici sau mari, neexistând limitări, pescarii putând crea lanseta în funcție de condițiile de pescuit. Unii pescari optează să își adapteze lansetele de clasa 2 și lungimi de 7-8 picioare.

clipboard03

Lungimea lansetei trebuie aleasă în funcție de mărimea râului – cu cât râul este mai mare, cu atât lanseta trebuie să aibă o lungime mai mare – dar și de condițiile de pescuit. Dacă vom pescui preponderent de sub ramurile sălciilor, atunci cu o lansetă mai scurtă ne va fi mai ușor.

Ca și acțiune sunt recomandate lansetele moderat-rapide, cu acțiune de vârf și cu un tronson de bază puternic.

Cea mai simplă cale și la îndemâna oricărui pescar este aceea de a-și adapta o lansetă de o mână și de a o transforma în microspey. Adaptarea constă în adăugarea unui  mâner în partea inferioară a bățului, mâner care îl va ajuta pe pescar să aplice forța necesară lansărilor de tip spey.  Pescarul trebuie sa îndepărteze capacul mandrinei și să găsească o tijă, preferabil din carbon sau fibră de sticlă de formă conică, care să se mufeze cât mai fix cu tronsonul de bază din interiorul mandrinei. După ce a găsit acest element – o bună opțiune sunt tronsoanele de înlocuire care se comercializează în magazinele de pescuit –, utilizând rășină epoxidică, fixează pluta pe acest tronson. După uscare, folosind smirghel, dă forma dorită mânerului și poate începe asamblarea finală  a bățului. Lungimea totală a mânerului trebuie să fie apropiată de lățimea umerilor pescarului, dar e indicat să fie cât mai mică posibil, cât să nu incomodeze pescarul și să permită un lanseu relaxat.

clipboard04

Firele ce pot fi folosite cu acest tip de lansetă pot fi corpuri de tip de scandi, skagit sau fire WF cu profile specializate. Alegerea firelor este o etapă critică pentru o funcționare optimă a acestor lansete. Pentru a asigura o încărcare optimă  a acestor lansete, trebuie găsite fire de masă și lungime potrivite. Recomandările lui Ed Ward în privința tipului de fire utilizate pentru aceste lansete sunt să se folosească fire cu 3 clase mai mari decât clasa reală a lansetei. Dacă lanseta este de acțiune rapidă, putem merge chiar și 4 clase peste clasa reală a lansetei, aceste tipuri de lansete având  suficientă  rezervă de putere pentru a lansa masa în plus.

Este foarte important să cunoaștem clasa reală a lansetei și să nu ne luăm strict după ceea  ce ne indică producătorul lansetei. Pentru a determina clasa reală, putem încerca fire cu o clasă sau chiar două  mai mari sau mai mici decât cea indicată de producător stabilind astfel cu care fir se încarcă cel mai bine.  Bineînțeles că aici influențează și gusturile pescarului – unii vor prefera  fire mai ușoare, clipboard05alții fire mai grele pentru aceeași lansetă. Dar, în general, se poate forma  o idee despre clasa lansetei folosind metoda de mai sus. De exemplu, dacă determinăm că o lansetă se încarcă optim cu un fir de clasa 5 pentru lanseul clasic de o mână, atunci pentru lanseurile de tip spey vom alege un fir de clasa 8 sau un fir cu masa echivalentă acestei clase conform standardului  AFFTA pentru lansetele de o mână. Pentru clasa 8 standardul AFFTA recomandă o masă cuprinsă între 13.1 si 14.1 grame. Nu rămâne decât să căutăm acele fire care au această masă și să le încercăm.

Lungimea optimă a firelor pentru lansetele de tip microspey trebuie să fie aproximativ de  2.5  până la de 3 ori lungimea lansetei, luând în calcul inclusiv mânerul inferior. Valorile sunt doar orientative și pentru a oferi un punct de start pescarilor începători în lanseurile de tip spey. Un pescar cu experiență va ști cum să își adapteze lanseul pentru putea lansa fără probleme fire mai lungi sau mai scurte.

După cum spuneam, cu aceste lansete se pot utiliza corpuri de fir de tip skagit, scandi sau fire WF cu un anumit profil.

Corpurile de fir de tip skagit ne permit lansarea în locuri cu vegetație densă, putem utiliza polidere de diferite densități. Au însă dezavantajul unor prezentări mai lipsite de delicatețe, dar compensează prin  portanța ridicată, putându-se folosi muște mai mari. Este indicat sa se folosească în special pentru streamere. Corpurile de fir skagit potrivit lansetelor microspey se găsesc în oferta mai multor producători de fire, cum ar fi RIO cu Skagit Trout Max sau corpurile de fir Comando de la OPST. clipboard05

Corpurile de fir de tip scandi (prescurtare de la scandinav) asigură aproape aceeași versatilitate în lansare ca și corpurile de fir de tip skagit, au o portanță cu ceva mai mică, dar asigură o prezentare delicată a muștelor, ceea ce le face potrivite pentru pescuitul la clean cu imitații de insecte.  Și acest tip de fire se găsesc în portofoliul mai multor producători de fire, cum ar fi Airflo cu modelul Scandinavian Compact sau Rio cu modelul Scandi Body.

clipboard06

Corpurile de fir trebuie să fie legate de un fir de fugă pentru a putea fi pescuite. Având  în vedere masele mici ale corpurilor de fir necesare pentru lansetele microspey, trebuie să alegem firele de fugă de diametru cât mai mic, pentru a se obține o distanță maximă în lansare.

Cel mai versatil fir pentru aceste lansete este firul de tip  WF, deoarece va permite pescarului să efectueze atât lanseul clasic, cât și lanseuri de tip spey, în funcție de ce condiții întâlnește pescarul.

Fire potrivite pentru acest tip de lansetă se regăsesc la mai mulți producători de fire de pescuit. Modelele potrivite pentru lansete de tip microspey ar fi:

clipboard07

De remarcat profilele acestor fire, deoarece nu orice fir poate fi utilizat în lansări de tip spey. Profilul potrivit pentru acest lanseu trebuie să aibă masa concentrată înspre partea posterioară a părții active,  pentru a asigura încărcarea lansetei, iar partea din față a firului  trebuie să asigure un raport lungime/diametru fir optim pentru ancorarea lanseului.

Avantajele lansetelor microspey ar fi:

  • Pot fi utilizate atât ca și lansete de o mână, cât și ca lansete de două mâini, după cum cere situația, extinzând posibilitățile pescarului și oferind acestuia flexibilitatea de a pescui în locuri unde pescuitul cu o lansetă de o singură mână nu este posibil;
  • Asigură toate atuurile unei lansete de o singură mână, oferind în plus flexibilitatea schimbării tipului de lanseu;
  • Oferă posibilitatea de a pescui o gamă largă de muște, de la imitații de insecte legate pe cârlige nr. 6  la streamere lestate;
  • Pescarul care optează pentru lansări de tip spey va oberva în scurt timp că efortul necesar acestui tip de lanseu este mai mic decât în cazul lansetelor de o mână și deci va fi mai puțin obosit după o partidă de pescuit.

Ca și o observație, învățatul lanseului de tip spey cu o astfel de lansetă poate fi mai dificil datorită lungimii mai mici și rigidității ceva mai mari a acestui tip de lansetă, dar odată stăpânit  răsplătește efortul pescarului prin frumusețea și eficiența sa.

Pentru a vă face o idee despre posibilitățile acestor lansete

https://youtu.be/tC_pzl_PKig

hasu ma

This entry was posted in Articole and tagged . Bookmark the permalink.