Crna Gora, Tara, iulie

Initial trebuia sa mergem in Bulgaria, dar dupa oaresce negocieri cu jumatatea mai buna si un picut mai autoritara am reusit sa obtin aprobarea pentru petrecerea concediului in Muntenegru. Si daca tot mergem pana acolo, e pacat sa nu stam cateva zile la munte…nu? In fine, nu o mai lungesc, datorita abilitatilor mele de abil negociator am strecurat in program doua zile, ma rog, de fapt o zi si jumatate de pescuit pe Tara.
Cu Tara am facut cunostinta pe drumul spre mare, am mers prin canion. Spectaculos, recomand traseul chiar daca ocoleste un pic.
Trec peste episodul plictisitor al litoralului – bere, plaja, baie, bere, plaja, bere, legat muste pana dormea fiica-mea, bere, plaja, bere…si ajungem in sfarsit pe Tara, duminica pe la 4. Am inceput cu uscata, am fleoscait ceva goange fara sa am vreun atac.
Am ajuns pe un repezis care promitea si am pus un klinkhamer cu corp verde spectra pe carlig de 14.. sau 16, nu mai stiu –mersi Dan Alexe pt. pont. Si au inceput atacurile dar timide. Schimb tippetul, aveam de 14, pun FC de 12. Dupa cateva rateuri am inceput sa prind lipanei. De notat ca erau pozitionati intr-o singura zona, undeva de-a lungul unui suvoi, daca nu trecea musca fix pe acolo, pauza. Bucuros ca am descoperit musca, o iau la vale sa caut si alte locuri. Si gasesc o balta faina, limpede, aproape fara curent.

Si incepe dansul…muscareau dar pe langa musca mea. CE naiba, doar acum 10 minute o atacau in draci…ei bine nu, pe linurile alea era altceva decat in curent. Urma sa aflu a doua zi ce anume era altfel. La un moment dat vad cum se ridica unul maaare, pe la 40 de cm si se intoarce la cativa centimetri de musca mea… clar nu i-a placut. Pun un f fly (Mersi Andrei, Cristi, Vali) si incep sa dea si in musca mea, dar ratez.. in draci.
Schimb locul, ajung la o bulboana imensa si foarte adanca, nu prea era loc de uscate dar nu aveam chef sa schimb. Si zbang, atac hotarat, ori lipan mare ori.. pastrav? fix din mijlocul bulboanei unde era apa mai adanca. Il tin cateva secunde si …se rupe tippetul. Sunt ortodocsi si ei deci pot sa zic de sfintii si sarbatorile religioase romanesti. Si zic.

Ma intorc pe repezisul unde am prins si ma intalnesc cu ghidul local si inca un pescar care se pregateau sa pescuiasca fix acolo. Povestim un pic, ei au dat la nimfa si uscate si au luat fiecare vreo 10 lipani…mai mult ca mine. Platesc permisul , imi recomanda cateva locuri mai in amonte bune de uscata, catre pod si mai sus. Plec acolo, dar apare alta problema. Firul meu de matase nu mai pluteste…probabil trebuie dat din nou cu grasime, sau e de cacao. Altul nu am la mine, ma chinui asa, mai ratez vreo doi si se termina ziua unu, ma duc sa-mi leg klinkhamere verzi.

Ziua doi: dimineata pun un snur sink si streamare si direct la bulboane. Si dau si dau.. nimic. Asta e, trec pe nimfa, vreau sa prind peste. E.. dar cum dai la nimfa pe apa aia limpede si deschisa? Ca te vad de departe…incerc niste pitulari, ma chinui sa lansez cat mai departe, ma ascund dupa bolovani.. iau cu greu doi pastraviori cat palma si, evident ratez de vreo trei ori. Hmm, nu e ce trebe, ceva nu fac bine, din nou. Dar hopaa, incep sa muscareasca pe linuri. Deci totusi uscate. Am alt fir acum…pun o musca verde legata seara, doar la aia am prins cel mai bine … nimic. Ok, f fly mic (zice eu acum) pe 14 si … incepe recitalul. Cred ca vreo 8 lipani frumusei aproape la fiecare lansare intr-un singur lin:

F-fly:

Lipanei:

Dupa eliberare:

Gata , am descoperit, stiu, am musca, tippetul e ok, acu sa vezi…ii sparg, poate intra si unu mare. Ma duc la vale, caut locuri noi, gasesc si linuri si repezisuri, mai iau unu doi, dar din nou nu e ceva bine, iar vor altceva? CEEE?
Ma intorc pe linul unde am prins bine. Nu mai muscaresc dar sunt acolo, ii vad. Incerc cu un emerger inecat.. zbang mai iau unu fumusel. Oare asta sa fie.. nu nu e, nu mai reusesc sa am alte atacuri.
Ma duc la bulboana mare, bag o nimfa grea si una mica mai sus si incerc sa ajung pe fund. Cu 4 metri de fir nu ajung. Incepe o ploaie, plec sa mananc.
Pe drum, de pe pod vad un bustean …nu, e peste, inoata.. . e imens. Undeva la 80 de cm. Pe langa el mai erau niste “busteni” la juma de metru. Gata , pe seara aici vin, stiu ca e cel mai batut loc, stiu ca pestii aia nu de prosti au crescut asa mari, dar poate, poate. Ulterior mi-a povestit si Cristi Ene de pastravoiul ala de la pod.
Ei bine seara mi-am luat-o si mai si. Nici f-flurile nu mai le placeau. Muscareau binisor dar nu vedeam ce naiba mancau, ceva extrem de mic tot pe langa mustele mele. Am un f fly mic cred ca pe 18, il pun pe ala. Ataca hotarat la prima lansare, deci asta era…e marisor, nu-l vad, nu-l pot ridica si.. si…scapa…s-a dezlegat nodul dintre tippet si leader.. nu se poate asa ceva…nu mai am alta musca asa mica. Ma enervez, pun o uscata clasica mare, pe 12 , galbena. Culmea, se ridica unu, rateaza, vine din nou, rateaza … treia oara o ia…il prind. Dup-aia pauza din nou. Iau la rand klinkhamer, f-fly, o parasuta pe 16 … nimic. Ii vedeam cum stau pe fund si imi ignorau mustele. Si continuau sa muscareasca dupa ceva mic…invizibil. Din cand in cand cate un ataca mare… probabil “bustenii”
Concluziile:
Raul este fooarte fain:

Pastravi nu prea erau in zona sau n-am stiut eu sa-i prind dar lipani erau la greu.
Pe linuri erau cei mai multi pesti, probabil ca din cauza apei scazute s-au grupat acolo si doreau DOAR: muste uscate mici, foarte mici, 18-20, fine, cu CDC –f-fly, lider lung, tippet fin (atentie la noduri) prezentari cat mai corecte, din lateral sa nu treaca firul peste ei si pescuit de la minim 10 metri. Nu au atacat niciodata pe aterizarea mustei, doar dupa ce plutea o vreme – evident fara dara, deci grija mare la lanseuri, curent, menduri, etc, in linurile alea aveau timp sa studieze tot, nu era loc de greseala.
In repezisuri daca ii gaseai mergeau si muste mai mari , nu aveau timp sa fie atat de pretentiosi .
Asta cred ca era totusi reteta, probabil ca daca mai era si a treia zi.. dar n-a fost.
Acasa povestesc cu Miky. El pe San a dus lipsa de muste mari …foarte mari :))
Pescuitul e vast dupa cum zicea un mare intelept. 🙂

Tavi

This entry was posted in Articole and tagged , , . Bookmark the permalink.